V Sloveniji bo osrednja slovesnost, sicer prilagojena trenutnim epidemičnim razmeram, danes ob 10. uri v narodnem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah, mašo bo daroval ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar.

Ob svetovnem dnevu bolnikov je papež Frančišek objavil poslanico z naslovom Bodite usmiljeni, kakor je usmiljen tudi vaš Oče. Po papeževem mnenju dobi povabilo k usmiljenosti poseben pomen za zdravstvene delavce, medicinske sestre, bolničarje, laboratorijske tehnike, pomočnike in negovalce bolnikov ter tudi za številne prostovoljce, ki trpečim darujejo svoj čas. Papež je zdravstvene delavce spodbudil k zavedanju velikega dostojanstva njihovega poklica in tudi odgovornosti, ki jo ta nosi s seboj.

Papež je v poslanici med drugim zapisal, da moramo prehoditi še dolgo pot za zagotovitev zdravstvene oskrbe vsem bolnikom, ki jo potrebujejo, tudi na krajih in v razmerah večje revščine in odrinjenosti. Hkrati je še poudaril, da zaradi tehnološkega napredka medicinske znanosti ne smemo pozabiti na enkratnost in dostojanstvo vsakega bolnika.