V pogovoru se mu je Klakočar Zupančič med drugim zahvalila za švedsko donacijo po avgustovskih poplavah in se zavzela za krepitev političnega dialoga in dvostranskega sodelovanja.

Predsednica DZ-ja je pozdravila dobre in prijateljske odnose med državama ter konstruktivno sodelovanje v okviru EU-ja, Združenih narodov in drugih multilateralnih organizacij. Švedski se je zahvalila za pomoč po avgustovskih poplavah, ko so v Stockholmu prek mehanizma civilne zaščite EU-ja Sloveniji namenili tri mostove, so sporočili iz DZ-ja.

Z Norlenom sta se strinjala, da državi delita podobne poglede na številna mednarodna vprašanja, kot so človekove pravice, pravna država in zeleni prehod, vključno s podnebnimi spremembami in krožnim gospodarstvom.

Klakočar Zupančič je sogovorniku izpostavila pomen parlamentarne diplomacije in izrazila pričakovanje, da se bodo odnosi med parlamentoma in njunimi delovnimi telesi še okrepili. V okviru tega je poudarila, da je bila v tem parlamentarnem mandatu znova ustanovljena skupina prijateljstva s Švedsko.

Z gostiteljem sta spregovorila tudi o vstopu Švedske v Nato. Po besedah predsednice DZ-ja je bila Slovenija med prvimi državami, ki so ratificirale švedski pristopni protokol, Stockholm pa bo na poti v zavezništvo podpirala tudi v prihodnje. Nekaj besed sta namenila tudi Zahodnemu Balkanu, pri čemer je Klakočar Zupančič poudarila, da Slovenija odločno podpira vseh mehanizme in pobude, ki bi države te regije približali EU-ju.

"V trenutnem geopolitičnem okolju je bolj kot kdaj koli prej pomembno, da smo prisotni in da imamo največji vpliv na Zahodnem Balkanu," je dejala. Z Norlenom sta se glede vprašanja migracij tudi strinjala, da je treba nadaljevati usklajen odziv EU-ja in okrepiti zunanjo razsežnost migracij.

Predsednica DZ-ja se bo z delegacijo v okviru obiska sešla še s švedskim zunanjim ministrom Tobiasom Billströmom.