Rezultati raziskave, ki je del projekta Regionalni indeks odprtosti in je potekal v Črni gori, Bosni in Hercegovini, Severni Makedoniji, Srbiji, Hrvaški in Sloveniji, kažejo, da se je delovanje slovenskega DZ-ja izkazalo za transparentno in učinkovito.

Klakočar Zupančič je povzela ugotovitve indeksa, ki zelo dobro izpolnjuje kriterije na večini ocenjevanih področij, hkrati pa bo, po njenih besedah, indeks "pomagal prepoznati področja, kjer lahko še napredujemo, in zagotovili bomo, da se lahko na teh področjih razvijamo v skladu s časom".

DZ je dosegel 73,62 odstotka vseh merjenih kazalnikov, s čimer je za nekaj več kot odstotek izboljšal rezultat izpred dveh let in za več kot devet odstotkov presegel letošnje povprečje regijskih parlamentov, ki je znašalo 64,6 odstotka doseženih kazalnikov. Najboljši rezultat v primerjavi z regijo je DZ dosegel na področjih preglednosti in učinkovitosti, nekoliko slabšega pa na področjih dostopnosti in integritete, so še sporočili iz DZ-ja.

"Za ohranitev zdrave in samorefleksivne demokracije je potrebna aktivna in zrela civilna družba, ki s svojimi mehanizmi nastavlja ogledalo politični oblasti v upanju na njeno odgovorno ravnanje, saj jo vedno znova opozarja na napake in nekritičnost, kar ima lahko tudi škodljive posledice," je poudarila.

Dodaten korak k večji preglednosti glasovanja in delovanja institucije so rezultati glasovanj na sejah delovnih teles DZ-ja, ki so javno dostopni na spletnem portalu DZ-ja, je še povedala Klakočar Zupančič.