Seznanila se je s težavami imetnikov posojil v švicarskih frankih in napovedala prizadevanja za njihovo rešitev, so sporočili iz državnega zbora.

Ribičič je Klakočar Zupančičevi pojasnil, da so si za sprejetje zakona za ureditev problematike posojil v frankih, ki ga je ustavno sodišče nedavno razveljavilo, intenzivno prizadevali. Kljub razveljavitvi so prepričani, da je bil zakon dobro pripravljen in da bi z njim veliko dosegli.

Olajšal bi namreč položaj posojilojemalcev in hkrati bankam zagotavljal približno enak dobiček kot pri posojilih v evrih. "Zato je to veliko razočaranje," je dejal o odločitvi sodišča. Pričakovali bi namreč, da se bo sodišče postavilo na stran posojilojemalcev, in ne na stran bank, je poudaril.

Predsednik Združenja Frank Sušnik je dodal, da je razočaranje še toliko večje, ker se problematika teh posojil ne da rešiti brez posega za nazaj.

Brecljeva je problematiko predstavila na osebnem primeru. Kot je dejala, je bila prisiljena prodati stanovanje, za katero sta s partnerjem vzela posojilo v švicarskih frankih, saj je "zadeva postala neobvladljiva". Po 15 letih odplačevanja je namreč glavnica praktično še vedno enaka.

"Gre za posojilno suženjstvo," je takšne razmere opisal Ribičič, ki je opozoril tudi na posledice za družine posojilojemalcev.

Klakočar Zupančičeva je poudarila, da težave razume. Napovedala je, da se bo v okviru svojih pristojnosti zavzela za čim hitrejšo rešitev problematike.