Stranki sta prepričani, da je predsednik odbora Franc Breznik, ki je tudi kandidat SDS-a za evropskega poslanca, nujno sejo sklical za samopromocijo pred nedeljskimi volitvami.

"Sklic današnje nujne seje odbora za zadeve EU-ja je predvsem vnašanje lažnih in polresničnih dvomov skrajnih populistov v času volitev in pred razgrnitvijo nacionalnega energetskega in podnebnega načrta, ki je rezultat intenzivnega procesa usklajevanja in oblikovanja ukrepov in rešitev z vsemi deležniki," je razloge za obstrukcijo utemeljil Lenart Žavbi (Svoboda).

Predvsem desne stranke po Evropi, pri nas SDS, so po Žavbijevih besedah poleg demonizacije in zlorab migrantskih politik začele prepričevati tudi to, da zeleni prehod ni priložnost Evrope, ampak cokla razvoja, podnebne spremembe pa levičarski manifest.

Sklic današnje seje je označil za prozoren predvolilni manever stranke SDS pred nedeljskimi volitvami in zlorabo poslovniškega določila ter hkrati odbora za zadeve EU-ja za namene promocije enega kandidata za evroposlanca, ki je hkrati predsednik odbora in predstavnik predlagatelja.

Ob tem je poudaril, da v Gibanju Svoboda stojijo za zelenim prehodom. "Ne vidimo ga samo kot nujnega pri prilagajanju podnebnim spremembam, ampak predvsem kot priložnost za konkurenčnost držav z manjšimi ekonomijami, kot je Slovenija," je dejal.

Na Žavbijeve besede se je odzval podpredsednik odbora Andrej Hoivik (SDS), ki je vodil današnjo sejo, in dejal, da predsednik Svobode sklicuje regijski obisk oz. sejo vlade v Krškem pred Nekom. "Torej pravzaprav je on prvi, ki zlorablja politiko zelenega prehoda za svojo promocijo," je dejal Hoivik.

Sejo so obstruirali tudi v SD-ju, kjer so po besedah Jonasa Žnidaršiča prav tako prepričani, da je njen namen izključno dejanje Breznikove predvolilne kampanje. "Menimo, da je ta skozi funkcijo predsednika odbora zlorabil institut sklica nujne seje, vse z namenom politične propagande in svoje promocije kot kandidata za evropskega poslanca," je dejal.

Opozicijski poslanci so bili do poteze kolegov iz koalicije kritični. Breznik je poudaril, da je zeleni prehod pomembna tema, ki zadeva slovenska podjetja in podjetnike, pa tudi kmetijski sektor. "Zelena ideologija", ki se širi po Evropi, je po besedah poslanca največje opozicijske stranke prešla v "zeleni ludizem" in uničuje evropsko energetiko, evropsko gospodarstvo in evropsko kmetijstvo.

"Državljanom in državljankam moramo natočiti čistega vina, da bodo videli, kako se svet suče okrog Evrope in kakšno škodo si dela Evropa v zadnjih letih s tako imenovanim radikalnim ali ludističnim pristopom k zelenemu prehodu," je poudaril Breznik.

Slovenija po njegovih besedah ustvari 0,5 odstotka vseh izpustov toplogrednih plinov v EU-ju, ogljična intenzivnost slovenskega gospodarstva pa se od leta 2005 intenzivno zmanjšuje. Večina onesnaževanja z ogljikovim dioksidom po njegovih besedah prihaja iz nekaj držav, EU pa je sicer odgovoren za manj kot osem odstotkov svetovnih izpustov, medtem ko Kitajska za približno 30 odstotkov.

"V tej zeleni histeriji Evropejci pod neko indoktrinacijo medijev mislijo, da ima Evropa svojo atmosfero," je dejal. Glede podnebnih sprememb Breznik verjame, da se "nekaj dogaja", in verjame znanosti, "moramo pa vedeti, da jih ni sprožila Evropa ali pa zelo malo, predvsem so to storile Kitajska, Indonezija, Rusija, Južna in Severna Amerika in tako naprej. Te države pa nimajo nobenega programa velikega zelenega prehoda," je poudaril.

Obstrukcijo koalicijskih poslancev je obžaloval Rado Gladek (SDS). "Predstavniki koalicije so v svoji razlagi obstrukcije sicer povedali, da je zeleni prehod prav zagotovo pomembna tema, priznali pa so tudi, da niso dovzetni za kritike oz. za normalno razpravo o plusih in minusih ukrepov zelenega prehoda," je dejal.

Odzval se je tudi na očitke, da gre pri sklicu seje za predvolilne aktivnosti. Predvolilni čas izkorišča koalicija, je poudaril Gladek, pri tem pa izpostavil priznanje Palestine in obljube o milijardi evrov proračunskih sredstev za gradnjo stanovanj.

Predlagatelji seje so odboru sicer predlagali potrditev sklepa, s katerim bi vlado pozvali, da ponovno preuči nacionalni energetski in podnebni načrt ter določi nabor ukrepov, ki bodo v pomoč slovenskemu gospodarstvu, kmetu in slovenskim državljanom pri zelenem prehodu. A se je seja končala brez sklepa, saj odbor zaradi obstrukcije koalicije ni bil sklepčen.