Pristojni odbor DZ-ja bo imel predlog novele na mizi dopoldne. Opozicija je ob tem napovedala tudi svoje rešitve.

Namestnica generalne sekretarke vlade Barbara Peternelj je v uvodu pojasnila, da se je vlada za nujni postopek odločila, da se preprečijo težko popravljive posledice za delovanje države. S sprejetjem predlaganih sprememb bo po njenih besedah omogočeno hitro izvajanje nujnih ukrepov po naravnih nesrečah, ki so prizadele Slovenijo.

Borut Sajovic (Svoboda) je dejal, da gre pri predlaganih spremembah za prvi korak. Se pa zavedajo, da se še ne da "zajeti vseh scenarijev, vseh možnosti, vseh rešitev, to bomo delali v nadaljevanju". Ob tem je izrazil prepričanje, da se bo v primeru poplav izkazalo, da je tudi politika "vredna zaupanja".

"Posnetki v poročilih so dovolj zgovorni, ne le presunejo in presenetijo, temveč zgrozijo," je občutke ob posledicah poplav opisal Jonas Žnidaršič (SD) in napovedal podporo predlogu novele zakona.

Jožef Horvat (NSi) se je strinjal, da je treba hitro ukrepati. Kot je zatrdil, razume situacijo, v kateri se je znašla vlada Roberta Goloba, saj da se je v podobni ob pandemiji covida-19 znašla tudi prejšnja vlada Janeza Janše. Ob tem je napovedal, da bodo v NSi-ju vladi pomagali tudi s svojimi rešitvami, "ker imamo izkušnje". Upa tudi, da jim bo vlada vsaj približno orisala okvir, "kako bodo tekli postopki sprejemanja interventne, sistemske zakonodaje, ki nas čaka v kratkem času".

Da je treba predlog novele zakona o odpravi posledic naravnih nesreč obravnavati po nujnem postopku, se je strinjal Rado Gladek (SDS). Tudi v največji opozicijski stranki bodo po njegovih besedah v parlamentarni obravnavi predložili predloge določenih rešitev, "predvsem kar se tiče hitrosti ukrepanja oziroma hitrosti odpravljanja posledic".

Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič je v nagovoru ob koncu seje poudarila, da "naravne nesreče očitno tudi pri nas ne bodo več izjema". Prepričana je, da smo k njihovi večji pojavnosti prispevali ljudje s svojim načinom življenja, v tej luči pa je menila, da mora pri sanaciji pomagati narod v celoti. "DZ bo seveda zelo kooperativen," je še napovedala.

Sicer pa bi lahko v četrtek sledila še ena izredna seja DZ-ja, na kateri bi poslanci odločali o napovedanem predlogu sklepa vlade o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o noveli zakonu o odpravi posledic naravnih nesreč. Danes v razpravi o tem na kolegiju ni bilo polemik.