Sklic nujne seje so zahtevali poslanci NSi-ja, ki članom komisije predlagajo, naj vlado in ministrstvo za javno upravo pozove k zamrznitvi pavšalnega reševanja dviga plač v javnem sektorju ter pripravi reforme plačnega sistema.

Komisiji prav tako predlagajo, da vlado, ministrstvo za javno upravo in vse deležnike pozove, naj takoj začnejo iskanje rešitev glede stavkovnih zahtev sindikatov, ministrstvo za finance pa pozivajo, da v najkrajšem času pripravi finančne izračune dviga plač, ki jih zahtevajo posamezna sindikalna združenja, ter kolikšen bo vpliv teh dvigov na vzdržnost javnih financ v letu 2023.

Finančni učinek dogovora o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023, ki je bil sprejet oktobra lani, je ocenjen na 611 milijonov evrov, opozarjajo v poslanski skupini NSi. V začetku leta 2023 pa smo po mnenju NSi-ja priča pavšalnim ukrepom za dvig plač v javnem sektorju, ki anomalije samo kopičijo. Po dogovoru z zdravniki, pomočnicami vzgojiteljic in sodniki, višje plači zahtevajo tudi drugi, drugače vladi grozijo s stavko, so še opozorili.

Menijo, da so vsi omenjeni dvigi plač posledica arbitrarne odločitve vlade, ki se je odločila, da se bodo plače pač dvignile, so še zapisali v sporočilu za javnost. "Dvigi plač v javnem sektorju, ki po višini povprečnih plač že tako precej prehiteva zasebni sektor, pomenijo hitro povečevanje proračunskih izdatkov. Višje plače v javnem sektorju spodbudijo zaposlene v zasebnem, da tudi oni zahtevajo višje plače. Ali bo gospodarstvo preneslo dvige plač, se v vladi, kot kaže, ne sprašujejo," so še zapisali.

V NSi-ju so opozorili, da je dodatna težava tudi predviden proračunski primanjkljaj za leto 2023, ki je ocenjen na 5,3 odstotka BDP-ja in je med največjimi v Evropi. "Za uspešno reformo plačnega sistema je potrebno zaupanje, ki pa ga očitno ni več. Predvsem pa je treba doseči višjo storilnost javnih uslužbencev in doreči sistem merjenja učinkovitosti istočasno z dvigom plač. Bojimo se, da sindikatom verjetno ni več v interesu, da bi se vzpostavil red," so zapisali v sporočilu za javnost.