Prav tako je pregledala prijave na razpis za člana Državne revizijske komisije, pet jih bo posredovala komisiji za presojo ustreznosti kandidatov.

Mandatno-volilna komisija je podprla predlog vlade, da DZ za člana nadzornega sveta SDH-ja imenuje rednega profesorja na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko in vodjo odseka za reaktorsko tehniko na Institutu Jožef Stefan (IJS).

Imenovanje novega nadzornika SDH-ja je potrebno zaradi odstopa Igorja Kržana. Minister za finance Andrej Šircelj je za ta namen imenoval tričlansko strokovno komisijo, ki je na odprti javni poziv za člana nadzornega sveta SDH-ja prejela eno prijavo. Komisija naj bi sicer predlagala tri kandidate, a zaradi nezadostnega števila prijav ni mogla oblikovati seznama kandidatov.

Kot je danes pojasnil Šircelj, se je glede na majhno število prijavljenih odločil, da postopka ne bo ponovil, pač pa je vladi predlagal kandidata, ki se je edini prijavil na javni poziv. Cizelj po njegovih besedah izpolnjuje vse pogoje za mesto nadzornika SDH-ja in ustrezno dopolnjuje strokovno znanje in kompetence trenutnih članov.

Nadzorni svet SDH-ja sicer sestavlja pet članov, vse imenuje DZ na predlog vlade. Nadzorniki so izvoljeni za pet let z možnostjo enkratne ponovne izvolitve.

Cizljevo kandidaturo je danes podprlo devet poslancev iz vrst SDS-a, NSi-ja, SMC-ja, DeSUS-a in SNS-a, proti pa je bilo sedem poslancev LMŠ-ja, SD-ja, Levice in SAB-a.

Mandatno-volilna komisija je danes tudi pregledala prijave na razpis za člana Državne revizijske komisije, ki se imenuje izmed kandidatov z ustrezno izobrazbo, ki ni pravne smeri. Dosedanji članici Mateji Škabar namreč decembra poteče osemletni mandat.

Na javni razpis za zbiranje kandidatur se je prijavilo šest kandidatov; poleg Mateje Škabar še Amanda Hribernik, Betka Pajnič, Aleksander Petrovčič, Gregor Šebenik, Mateja Škabar in Klemen Štibelj. Člani mandatno-volilne komisije so ugotovili, da Hribernikova ne izpolnjuje pogojev, preostalih pet kandidatov pa pogoje izpolnjuje, njihove prijave pa so bile popolne in pravočasne.

Pet kandidatur bodo posredovali komisiji za presojo ustreznosti kandidatov, ki bo z njimi opravila razgovore in pripravila mnenje. To mora v 30 dneh posredovati mandatno-volilni komisiji, ki bo nato izbrala kandidata, o katerem bo odločal DZ. Kot je napovedal predsednik komisije Ivan Hršak, bodo to predvidoma storili na novembrski seji.