Ihran se je odlikoval z obsežnim seznanjanjem javnosti z razvojem epidemije covida-19, izhaja iz utemeljitve nagrade.

Ihan je v slovenskem in mednarodnem prostoru prepoznaven strokovnjak tako na znanstvenem in pedagoškem kot tudi na uredniškem področju. Pozna ga tudi splošna javnost – po njegovi poeziji in proznih delih ter odlični komunikaciji o znanstvenih vsebinah, v preteklem letu še zlasti o novem koronavirusu ter o cepivih, so sporočili iz SZF-ja.

Ihana je za naziv komunikator znanosti nominirala Univerza v Ljubljani. Petčlanska komisija pod vodstvom Matica Lozinška z Instituta Jožef Stefan je med štirimi nominiranci z 80-odstotnim soglasjem presodila, da je bilo v letu 2021 prav njegovo komuniciranje z javnostjo strokovno neoporečno, visoko razumljivo in prepričljivo ter sprejeto tudi v splošni javnosti.

V utemeljitvi odločitve o podelitvi častnega naziva je SZF zapisal, da se Ihan s komunikacijo o znanosti ukvarja že več kot četrt stoletja. Odlikuje se v strokovno neoporečnem, a širšemu krogu razumljivem komuniciranju o vsebinah s področja medicine in zdravstva, pa tudi širše o navedenih področjih v odnosih s posameznikom in družbo.

Kot medicinski strokovnjak se je Ihan v preteklem letu odlikoval v obsežnem seznanjanju javnosti z razvojem epidemije covida-19 z objavami v tisku. Tako je npr. za časnik Delo napisal 13 poglobljenih besedil.

O razvoju cepiva proti covidu-19 je izdelal obsežno ilustrirano besedilo o cepivih za strokovno javnost, Nacionalni inštitut za javno zdravje pa ga promovira tudi na svoji spletni strani pri seznanjanju slovenske splošne javnosti o novih cepivih.

Ihan je pogosto nastopal tudi v radijskih in televizijskih oddajah informativne narave in je ena osrednjih in zaupanja vrednih javnih osebnosti, vrhunski slovenski strokovnjak, ki je vedno pripravljen predstaviti, obrazložiti ali zagovarjati stališča stroke, a ob tem ostaja strpen, razumevajoč.

S svojim strokovnim in poljudnoznanstvenim komuniciranjem je bil med tistimi komunikatorji znanosti, ki so ostali v okviru področij, za katera so se izobrazili in usposobili ter dosegli domet izvedenca. V njegovem komuniciranju znanosti ni mogoče zaznati težav ali skušnjav postaviti se nad druge strokovnjake, še piše v utemeljitvi.

Ko bodo zdravstvene razmere dopuščale, bodo poleg naziva komunikator znanosti podelili tudi dve listini za finalista izbora za naziv komunikator znanosti. Prejela ju bosta Borut Štrukelj z ljubljanske fakultete za farmacijo ter sodelavka Sledilnika za covid-19 Zarja Muršič.