Pogovor je bil po njegovi oceni ploden, s sodelavci so odgovorili na mnoga vprašanja, je minister dejal v izjavi po srečanju. Tudi župani so pogovor ocenili kot dober.

Minister je med dosežki v tem mandatu, kjer je država občinam stopila naproti, omenil potrjeni dogovor o višji povprečnini, torej 645 evrov v letu 2022 in 647 evrov v 2023, ter sredstva za uravnoteženje razvitosti občin, zvišana na osem odstotkov, gre pa za nepovratna sredstva, ki so zaradi višje povprečnine tudi višja.

V današnjem pogovoru so bili po ministrovih besedah omenjeni tudi nekateri problemi, predvsem pri prostorskem načrtovanju, težave zaradi nezagotavljanja infrastrukture, od pošt do krajevnih uradov. Pri tem je opozoril, da v tem mandatu ni bil ukinjen noben krajevni urad v Sloveniji, in dodal, da kadrovsko krepijo upravne enote, bo pa trajalo nekaj časa, da pridemo na raven, ki bo zagotavljala, da čakalnih dob sploh ne bo.

Gostitelj, dobrovniški župan Marjan Kardinar, je dejal, da so dobili odgovore na ključna vprašanja o odnosu med državo, ministrstvi in občinami, dotaknili pa so se tudi razmišljanj o pokrajini. Opozorili so še, da je nujna tudi racionalizacija občinskih postopkov.

"Odprli smo tudi vprašanje odnosa med upravnimi enotami, krajevnimi uradi in občinami, saj imamo naše majhne občine ne zaradi želje, da bomo enakopravni pri razvoju, ampak zato, da si poskušamo poiskati pravo pot razvoja, ki je pomembna, da ohranimo poseljenost v regiji in na obmejnem območju," je poudaril Kardinar. Izrazil je prepričanje, da bo ministrstvo držalo besedo o partnerstvu in sodelovalo z občinami.

Koritnik se je pozneje srečal z načelniki pomurskih upravnih enot. V torek pa ima na programu pogovore s predstavniki nevladnih organizacij, nato pa se je pridružil javni tribuni o razvoju regije oz. srečanju vlade z župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja v regiji.