Med temi je kot ključne izpostavil akt o umetni inteligenci in akta o digitalnih storitvah ter digitalnem trgu.

Koritnik je imel v okviru dvodnevnega obiska v Bruslju vrsto srečanj s predstavniki evropskih institucij, ki jim je predstavil prioritete slovenskega predsedovanja na področju digitalizacije, umetne inteligence in kibernetske varnosti.

Na današnjem srečanju z izvršno podpredsednico Evropske komisije Margrethe Vestager je minister poudaril pomen pospešitve razvoja digitalne družbe v EU-ju z namenom izkoriščanja razvojnih priložnosti informacijsko-komunikacijskih tehnologij za izboljšanje kakovosti življenja vseh državljanov Unije, so po pogovorih sporočili z ministrstva.

V ta okvir sodi tudi sveženj zakonodajnih aktov na digitalnem področju, ki ga je predlagala Evropska komisija. Po ministrovih besedah je namen tega svežnja, da se vsakemu evropskemu državljanu zagotovijo pravice na posameznih področjih digitalizacije.

Digitalna preobrazba je ob zelenem prehodu sicer ena od dveh ključnih prioritet EU-ja. Cilj, da bi Evropa postala do okolja prijaznejša, digitalna in odpornejša ter kibernetsko varna, vključuje vodenje digitalne preobrazbe, zlasti na področju podatkov, tehnologije in infrastrukture, je ob tem dejal Koritnik.

Na vprašanje, kaj bi lahko Slovenija izboljšala na področju digitalizacije, je minister v pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju dejal, da je prvi korak zagotoviti ustrezno infrastrukturo in obenem omogočiti ljudem potrebna znanja, veščine in motivacijo, da začnejo rešitve na digitalnem področju tudi uporabljati.

Koritnik se je danes srečal tudi z generalnim direktorjem generalnega direktorata Sveta EU-ja za promet, energetiko in okolje Petrom Javorčikom, ki mu je predstavil Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco pod okriljem Unesca, ki ima sedež v Ljubljani.

Slovenija bo v času svojega predsedovanja s pomočjo centra promovirala mednarodno sodelovanje na področju umetne inteligence in trajnostnega razvoja, je ob tem dejal minister.

Umetna inteligenca je bila tudi ena od tem pogovorov z evropskim komisarjem za notranji trg Thierryjem Bretonom, s katerim se je Koritnik srečal v sredo. Sogovornika sta se po navedbah ministrstva zavzela za tesno sodelovanje pri implementaciji horizontalnega akta o umetni inteligenci, objavljenega v aprilu, ki bo oblikoval splošni okvir za nadaljnjo regulacijo tega področja, formalno definiral umetno inteligenco ter razmejil umetno inteligenco glede na tveganja.

"Za slovensko predsedstvo je ključno, da ustvarimo visoko stopnjo zaupanja v umetno inteligenco, zato si bomo prizadevali, da bosta razvoj in sobivanje s sistemi, ki temeljijo na umetni inteligenci, osredotočena na človeka. Pri tem je izjemnega pomena zagotavljanje najvišjih etičnih standardov," je poudaril minister.

Koritnik se je srečal tudi s predstavniki odbora Evropskega parlamenta za industrijo, raziskave in energetiko (ITRE) ter slovenskimi evroposlanci.