Pogovor je bil namenjen krepitvi dvostranskih odnosov med Slovenijo in Dansko, pregledu izvajanja prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije in aktualnim mednarodnim temam, tudi Afganistanu.

Kot so sporočili z MZZ-ja, sta Logar in Kofod v pogovoru posebno pozornost namenila razmeram v Afganistanu, zlasti poteku evakuacij in posledicam političnih sprememb v državi. Zavzela sta se za intenzivno koordinacijo nadaljnjih dejavnosti in strategij znotraj Nata in EU-ja. Priložnost za strateško razpravo o tem vprašanju bo tudi v okviru neuradnega srečanja ministrov za zunanje zadeve EU-ja, ki bo v začetku septembra potekalo v Sloveniji.

Ministra sta srečanje izkoristila tudi za pogovor o drugih aktualnih mednarodnih temah, s katerimi se spoprijema slovensko predsedstvo Svetu EU-ja. Med njimi so ukrepi za zajezitev širjenja in blaženje posledic pandemije covida-19, čezatlantski odnosi, Zahodni Balkan in migracije. Ministra sta potrdila pripravljenost za sodelovanje pri vseh ključnih strateških vprašanjih.

Ena glavnih prednostnih nalog slovenskega predsedovanja je prispevati k učinkovitejšemu spopadu z različnimi kriznimi situacijami. "Za izboljšanje pripravljenosti na pandemije in za krepitev odpornosti zdravstvenih sistemov so še posebej pomembna prizadevanja za vzpostavitev evropske zdravstvene unije," je poudaril Logar.

Na zunanjem ministrstvu so zapisali še, da Slovenijo in Dansko povezujejo dobri in prijateljski odnosi ter redno in konstruktivno sodelovanje v okviru EU-ja, zveze Nato ter v regionalnih in mednarodnih forumih.

Ministra sta se zavzela za nadaljnjo krepitev sodelovanja med državama, predvsem na tehnološkem in gospodarskem področju. Danska je bila leta 2020 med nordijskimi državami po izvozu prva zunanjetrgovinska partnerica Slovenije.

V okviru obiska na Danskem se je minister Logar sestal še s predsednikom odbora za zunanjo politiko danskega parlamenta Martinom Lidegaardom, nekdanjim predsednikom vlade in generalnim sekretarjem zveze Nato Andersom Foghom Rasmussenom ter z visokimi predstavniki danskega logističnega podjetja A. P. Moller-Maersk, največjega partnerja Luke Koper pri kontejnerskem prevozu. Sestanka na sedežu največjega globalnega logističnega podjetja v Koebenhavnu se je udeležil tudi predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel.