Prav tako sta se zahvalila severni sosedi za pomoč po poplavah.

Predsednik državnega sveta je v pogovoru poudaril vprašanje položaja in uresničevanja pravic slovenske narodne manjšine v Avstriji, z avstrijsko kolegico pa sta med drugim govorila še o sodelovanju med državama na področju zdravstva, omejevanju nezakonitih migracij in drugih aktualnih temah, kot so inflacija, širitev EU-ja na Zahodni Balkan in podnebne spremembe.

Sogovornika sta se strinjala, da je glede na nadaljevanje močnih migracijskih tokov v Evropi sodelovanje obeh držav pri nadzoru meja znotraj EU-ja nujno, cilj pa mora biti vrnitev v neoviran obmejni promet in nadaljevanje sodelovanja.

Slovenija sicer Avstrijo že dlje časa poziva k odpravi nadzora na mejah, ki ga izvaja od leta 2015.

Lotrič se je avstrijski kolegici zahvalil tudi za pomoč po nedavnih poplavah, ki so prizadele obe državi. Arpa je ob tem omenila možnost sklenitve sporazuma o sodelovanju intervencijskih služb, ki bi omogočil skupne čezmejne reševalne in gasilske operacije, so še sporočili iz državnega sveta.

Predsednico avstrijskega zveznega sveta je danes sprejela tudi predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič, ki je poudarila prizadevanje za dolgoročno in sistemsko ureditev pravic slovenske narodne skupnosti v Avstriji na podlagi 7. člena avstrijske državne pogodbe. Izrazila je željo, da bi bil člen polno uresničen, predvsem na področju vidne dvojezičnosti in statusa slovenskega jezika.

Klakočar Zupančič se je Avstriji prav tako zahvalila za pomoč, ki jo je nudila Sloveniji v času nedavnih katastrofalnih poplav, ter za intenzivno sodelovanje intervencijskih služb obeh držav, so sporočili iz službe za odnose z javnostmi predsednice DZ-ja. Sogovornici sta se strinjali, da bo takšno sodelovanje ob vremenskih ujmah tudi v prihodnosti nujno.