Celovec Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Celovec Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dobil jo je za življenjsko delo na narodnopolitičnem področju in zavzemanje za samostojno politično gibanje med koroškimi Slovenci.

Nagrado sta mu v Tischlerjevi dvorani Mohorjeve družbe v Celovcu podelila NSKS in Krščanska kulturna zveza (KKZ). Tischlerjeva nagrada velja za najvišje priznanje obeh organizacij.

Nagrado prejmejo kulturni in politični predstavniki za vrhunske prispevke na področju umetnosti, znanosti, kulture in politike, ki so pomemben prispevek v zakladnici slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem. Nagrajenec oziroma nagrajenka lahko nagrado dobi tudi za posebne zasluge pri širjenju in utrjevanju narodne zavesti in ugleda koroških Slovencev bodisi doma ali v tujini.

Politično udejstvovanje Grilca se je začelo z ustanovitvijo Dijaške zveze, ko je bil star okoli 15 let. Na čelu NSKS je bil 23 let, in sicer med letoma 1976 in 1995 ter 2005 in 2009. Pred 42 leti je v Celovcu ustanovil svojo odvetniško pisarno, ki se danes imenuje Grilc Vouk Škof.

Tischlerjeva nagrada nosi ime po šolniku, politiku in kulturniku Jošku Tischlerju (1902-1979). Pred vojno je bil zadnji predsednik Slovenske prosvetne zveze, takoj po vojni je bil ustanovitelj NSKS, leta 1957 pa ustanovni ravnatelj Zvezne gimnazije za Slovence.

Med nagrajenci Tischlerjeve nagrade, ki jo podeljujejo od leta 1979, so pesnik, prevajalec in slikar Gustav Januš, ena najpomembnejših koroških avtoric otroške poezije Lenčka Kupper, pesnica in vsestranska kulturna ustvarjalka Milka Hartman, skladatelj akademik Lojze Lebič, slovenist France Vrbinc ter pisatelj Boris Pahor. Lani je Tischlerjevo nagrado prejela Višja šola za gospodarske poklice Št. Peter v Šentjakobu v Rožu. Leto pred tem pa Janko Zerzer, ravnatelj omenjene šole med letoma 1991 in 1998.

V Celovcu podelili Tischlerjevo nagrado