Kot piše v izjavi, danes objavljeni na spletni strani Mednarodnega inštituta za tisk (IPI), je minilo že več kot 250 dni, odkar je STA za opravljanje javne službe od vlade nazadnje prejela državna sredstva.

Organizacije v izjavi spomnijo, da je julija slovenska vlada ob prevzemu predsedovanja Svetu EU julija obljubila rešitev vprašanja. A je pogodba o opravljanju javne službe za leto 2021 vključevala pogoje, "ki so postavili vodstvo STA pred izbiro med njenim obstojem ali neodvisnostjo", in ni bila podpisana.

V nadaljevanju je Ukom glede na izjavo zavračal pozive k pogajanjem, namesto tega je bila sprejeta uredba o financiranju STA. "Najvišji vladni predstavniki so medtem nadaljevali poskuse diskreditiranja in spodkopavanja STA na družbenih medijih," so zapisali.

"Dva meseca pozneje se je Ukomova poletna obljuba rešitve krize izkazala za votlo in STA sedaj grozi neizbežen finančni zlom," so opozorili in navedli nekatera svarila, da bi bila lahko STA insolventna že do začetka oktobra, če ne bo takoj vzpostavljena določena oblika državnega financiranja.

"Več kot 80 novinarjev, medijskih delavcev in drugega osebja bi izgubilo zaposlitev. Osrednji del medijskega ekosistema države bi utihnil in pomemben steber demokracije v Sloveniji bi bil uničen," so zapisali.

Omenili so še torkovo odločitev vrhovnega sodišča, ki je potrdila dolžnost države, da STA v letu 2021 financira v skladu s poslovnim načrtom agencije, in naznanitev obnove pogajanj med Ukomom in STA.

"Naše organizacije verjamejo, da je Ukom ta spor namerno razvlekel, da bi agencijo finančno izčrpal, okrepil pritisk na njeno vodstvo in v končni fazi STA tako močno stisnil ob steno, da ne bi imela druge izbire kot sprejeti njegove pogoje," pišejo.

"Ob začetku novih pogovorov podpisane novinarske organizacije in organizacije za medijsko svobodo pozivamo Ukom in vlado premierja Janše, naj nemudoma končata ekonomsko dušenje STA in pred njenim zlomom naredita korake za zagotovitev vzdržnega financiranja," so zapisali.

To bo po njihovem prepričanju vključevalo prizadevanja za kompromise pri najbolj skrb vzbujajočih delih dogovora in oblikovanje pogodbe, ki bo ščitila tako financiranje STA kot njeno neodvisnost.

Najmanj, kar bi morala storiti vlada, je po mnenju podpisanih organizacij priskrbeti nujno financiranje za zagotovitev preživetja STA, medtem ko bi se pogajanja nadaljevala. Temu bi lahko sledili pogovori o zagotovitvi plačila za preteklo obdobje. Slovenske oblasti pozivajo tudi k zagotovilom, da bosta financiranje in neodvisnost STA zagotovljena dolgoročno.

Evropska unija po njihovem prepričanju ne more zgolj opazovati, kako je "vodilna tiskovna agencije države članice, ki predseduje Svetu EU, utišana". "Pozivamo EU, naj podvoji prizadevanja za sodelovanje z vodstvom države za končanje krize. Le tedaj bo STA zmožna nadaljevati misijo, z namenom uresničevanja katere je bila pred 30 leti ustanovljena," so še dodali.

Izjavo so med drugim podpisali IPI, Evropsko združenje tiskovni agencije (EANA), Evropska zveza novinarjev (EFJ), Novinarji brez meja (RSF), Medijska organizacija Jugovzhodne Evrope (SEEMO), iz Slovenije pa Društvo novinarjev Slovenije in Sindikat novinarjev Slovenije.