V mengeški dom starejših je vdrla voda, pomešana s fekalijami in poplavila klet, uničena je tudi umetniška delavnica Varstveno-delovnega centra Ince. Ministrstvo išče rešitve za ponovno vzpostavitev prizadetih enot.

Minister je z ekipo obiskal Dom počitka in Varstveno-delovni center Ince v Mengšu ter Hišo generacij Centra slepih in slabovidnih Škofja Loka v Gorenji vasi. Na vseh lokacijah se je sestal z zaposlenimi in uporabniki, si ogledal nastalo škodo na infrastrukturi ter se podrobno seznanil z izzivi v izvajanju storitev v popoplavnem času, so sporočili iz ministrstva za solidarno prihodnost.

Vodstvo mengeškega doma starejših je poročalo, da je v času poplav voda, pomešana s fekalijami, vdrla skozi jaške. Vdora ni bilo mogoče preprečiti, tako je voda poplavila celotno klet, kjer se nahajajo pralnica, žalna vežica ter prostori za shranjevanje materiala in hrane. Zaposleni so zaradi vdora vode morali preseliti najpomembnejši del arhiva, ki zadeva zaposlene in stanovalce doma. Dom je začasno ostal brez električne energije, ujma pa je prizadela tudi enoto v Trzinu.

Mengeški VDC Ince deluje na treh lokacijah. Matične stavbe na Ropretovi ulici ujma ni prizadela, nevarnost pa ostaja zaradi poškodovane brežine Pšate, ki teče v neposredni bližini objekta. Znatno škodo je utrpela dislocirana umetniška delavnica, ki jo je poplava popolnoma uničila in v njenih prostorih po oceni direktorice Vladke Pacek ni mogoče zagotoviti nadaljnjega izvajanja storitev. Ministrstvo za solidarno prihodnost bo zato skupaj z vodstvom iskalo kratkoročne rešitve za čimprejšnjo vzpostavitev enote in ponovni začetek izvajanja dejavnosti.

Nova enota Centra slepih in slabovidnih Škofja Loka Hiša generacij pa je utrpela nekaj škode v poplavljeni kleti, kjer je voda poškodovala nujno potrebno strojnico dvigala. "Interventni zakon bo priskočil na pomoč tudi na našem področju. Na četrtkovi seji ga bo potrdila vlada, računamo pa tudi na podporo poslank in poslancev," je na obisku dejal minister.