Tam je slovenska skupnost pred 26 leti na zemljišču slovenskih frančiškanov zgradila Slovenski katoliški kulturni center.

Sprejel jo je še edini slovenski frančiškanski duhovnik v tamkajšnjem samostanu, pater Metod Ogorevc, in ji razkazal 40 hektarjev veliko in lepo urejeno posest s parkom, v katerem je med drugim kip misijonarskega škofa Friderika Ireneja Barage z miniaturno podobo njegove rojstne hiše ter cerkve v Marquettu, kjer je pokopan skupaj s še drugimi slovenskimi škofi in duhovniki.

V parku je tudi imitacija votline lurške Matere Božje, jezerce z blejskim otočkom in cerkvijo. V parku je tudi pokopališče, na katerem počiva okoli 60 slovenskih frančiškanov, ki so delovali v ZDA. Tam je tudi grob enega najbolj znanih slovenskih izseljenskih duhovnikov, patra Kazimirja Zakrajška, ki je že dolgo pred slovensko osamosvojitvijo navduševal rojake v ZDA za samostojno slovensko državo, ter nagrobnik škofa Gregorija Rožmana, čigar posmrtne ostanke so pred leti prenesli v Slovenijo.

Častni konzul Slovenije, diakon v slovenski župniji, Janez Vidmar, je ministrici in delegaciji razkazal romarski dom, ki ga še obnavljajo. V samostanski cerkvi, posvečeni brezjanski Mariji Pomagaj, je sledila slovesna slovenska maša, s katero so rojaki obhajali Slomškovo nedeljo, posvečeno blaženemu škofu Antonu Martinu Slomšku. Pri maši je sodeloval pevski zbor Špendov, poimenovan po slovenskem frančiškanskem duhovniku in skladatelju Vendelinu Špendovu, ki je vrsto let deloval v Lemontu in tudi vodil zbor. Praznovanje so obogatile številne slovenske narodne noše.

V prostorih Slovenskega katoliškega kulturnega centra je sledila proslava v počastitev 30-letnice samostojnosti Slovenije in 25-letnica centra, ki je bila sicer že leta 2020, vendar je bilo njeno praznovanje zaradi pandemije covida-19 prestavljeno. Na dogodku se je zbralo več kot 200 ljudi, kar je bila daleč najštevilnejša udeležba od začetka pandemije.

Zbrane so poleg ministrice nagovorili predsednica doma Tina Hozjan Ruda, Vidmar, generalna konzulka v Clevelandu Alenka Jerak in njen predhodnik, zdaj svetovalec ministrice Zvone Žigona. Ministrica se je rojakom med drugim zahvalila za izjemno vlogo pri prizadevanjih za demokratizacijo, osamosvojitev in mednarodno priznanje Slovenije, še posebej pa tudi za njihovo zvestobo slovenski besedi, pesmi, molitvi in sploh Sloveniji.

Centru oziroma predsednici Tini Ruda je vročila priznanje urada ob 25-letnici delovanja in zastavo republike Slovenije kot posebno darilo s posvetilom predsednika Boruta Pahorja.

S tem se je sklenil obisk ministrice v ZDA, ki je bil posvečen 30. obletnici samostojnosti. Ministrica je v 11 dneh obiskala Slovence in ustanove v Clevelandu, Pittsburghu, New Yorku, Bethlehemu, Indianapolisu, Milwaukeeju, Jolietu in Lemontu.