Na panelu na temo Zdrav življenjski slog za vse – združiti se, da bi to dosegli, so sodelovali še evropska komisarka za šport Mariya Gabriel, Fiona Bull iz Svetovne zdravstvene organizacije, Eric Abidal, ambasador Evropske nogometne zveze in nekdanji poklicni nogometaš, ter Cliff Collins iz EuropeActive.

Kot so zapisali pri MIZŠ-ju, so vsi poudarili, da je ključno za spodbuditev telesne aktivnosti osveščanje, promocija in povezovanje. Kustečeva je ob tem poudarila, da je zdrav življenjski slog za Slovenijo pomembna prioriteta.

"V okviru slovenskega predsedovanja bomo zdrav življenjski slog naslovili s temo Vseživljenjska telesna aktivnost. V ta namen bomo organizirali konferenco na visoki ravni ter seminar Evropske komisije med 22. in 24. septembrom na Bledu," so še dodali pri MIZŠ-ju.

Ministrica je predstavila tudi športni karton Slofit, ki vključuje več kot polovico slovenske populacije, med njimi vse slovenske osnovne in srednje šole, preizkušajo ga pa tudi na študentski populaciji.

"S pomočjo podatkov Slofit lahko otroci in mladostniki ter njihovi starši ugotovijo, kako se šolarji telesno in gibalno razvijajo. Učitelji športne vzgoje in zdravniki pridobivajo pomembne informacije, na podlagi katerih lahko otrokom ali mladostnikom, ki imajo v svojem razvoju težave ali pa so gibalno nadarjeni, strokovno pomagajo in jih usmerjajo," je na panelu povedala ministrica.

Evropski forum športa je organizirala Evropska komisija z namenom združiti predstavnike športnega gibanja kot tudi države, lokalne oblasti in akademsko sfero, vključno s partnerji v okviru evropskega tedna športa. Cilji nove iniciative Evropske komisije pa so več ozaveščenosti za zdrav življenjski slog za vse generacije, olajšan dostop do športa in telesne dejavnosti in združevanja deležnikov za celostni pristop k ustrezni prehrani, zdravju, dobremu počutju in športu, so še dodali na MIZŠ-ju.