Popoldne pa so zaradi neodložljivih obveznosti ministra Danijela Bešiča Loredana petkovo novinarsko konferenco odpovedali.

Petkovo predstavitev zakonov javnosti je sicer Bešič Loredan napovedal v sredo, ob tem pa dodal, da bodo oba zakona poslali tudi v javno obravnavo.

Po napovedih bi moral predloga obeh zakonov prejšnji petek obravnavati tudi Ekonomsko-socialni svet (ESS), a socialni partnerji razprave niso začeli, saj niso dosegli dogovora o dnevnem redu.

Med gradivi ob sklicu seje so člani ESS-ja namreč prejeli samo predlog zakona o zdravstvenem informacijskem sistemu, izhodišča glede strukturne prenove ZZZS-ja pa naj bi jim glede na napoved ministrstva posredovali pozneje, a gradiva do začetka seje niso prejeli.
Zato so predstavniki sindikatov in delodajalcev predlagali spremembo dnevnega reda, in sicer zgolj obravnavo predloga zakona o digitalizaciji, vladna stran pa je temu nasprotovala, saj je vztrajala pri obravnavi obojega hkrati; na seji naj bi želela tudi predstaviti izhodišča za prenovo ZZZS-ja.

Predlog zakona o zdravstvenem informacijskem sistemu, ki ga je pridobil STA, sicer med drugim predvideva, da bodo morali vsi izvajalci zdravstvene dejavnosti zdravstveno dokumentacijo posredovati v centralni zdravstveni informacijski sistem. Za vzdrževanje in razvijanje centralnega sistema bi oblikovali javno podjetje.

Zakon namesto dotedanjih okoli 80 zbirk podatkov ob tem določa samo še šest krovnih zbirk podatkov, kamor je mogoče umestiti vso potrebno zdravstveno dokumentacijo in druge podatke. Kartica zdravstvenega zavarovanja ne bi bila več potrebna, saj bo njeno vlogo prevzela nova biometrična osebna izkaznica. Sredstva bi zagotovili iz proračuna, ZZZS-ja in evropskih sredstev.