Zbrana sredstva bodo namenjena stroškom zastopanja izbrisanih posameznikov brez statusa, stroškom postopkov, taks, pridobivanja dokumentacije in prevodov, so sporočili z mirovnega inštituta.

Zakon za urejanje statusa izbrisanih v Sloveniji namreč ne velja več, a pri nas še vedno živijo izbrisani brez statusa, zato si na mirovnem inštitutu prizadevajo njihov položaj urediti z drugimi pravnimi sredstvi, so navedli v sporočilu za javnost.

Kot poudarjajo, biti brez statusa pomeni, biti brez dovoljenja za začasno prebivanje, dovoljenja za stalno prebivanje in državljanstva. "To tudi pomeni, da nimaš osnovnega, dodatnega zdravstvenega zavarovanja ter drugih zavarovanj, dostopa do zdravstvenih storitev, osebne izkaznice, potnega lista, vozniškega dovoljenja, možnosti zaposlitve, dostopa do denarne socialne pomoči in drugih dohodkov socialnega varstva. Nekatere osebe v Sloveniji zaradi izbrisa nimajo nikakršnih pravic že skoraj 30 let," so opozorili.

Donacije sprejemajo na transakcijski račun SI56 0201 0001 3590 636 ali prek mesečne ali enkratne donacije, ki jo posamezniki izvedejo prek neposredne povezave na PayPal, ki je na spletni strani https://www.mirovni-institut.si/zastatus.