Na predlog varuha človekovih pravic Petra Svetine je MVK na seji z desetimi glasovi za in petimi proti podprla predlog za vnovično imenovanje Mihe Horvata za namestnika varuha človekovih pravic. Horvat je bil sicer za namestnika varuha človekovih pravic prvič imenovan leta 2016, zdajšnji mandat pa se mu izteče marca prihodnje leto.

Novi kandidati v programskem in nadzornem svetu RTV Slovenija

Člani MVK so na seji sprejeli sklep, s katerim so pozvali poslanske skupine, da komisiji posredujejo predloge kandidatov za pet članov programskega sveta RTV Slovenija, ki jih imenuje DZ na predlog političnih strank, pri čemer mora v največji možni meri upoštevati zastopanost strank v DZ. Ob tem so določili še besedilo javnega razpisa za predlaganje kandidatov za osem članov, ki jih DZ imenuje na predlog gledalcev in poslušalcev programov RTV Slovenija, univerz in fakultet ter društev, zvez društev oziroma njihovih organizacij, zlasti s področja umetnosti, kulture, znanosti in novinarstva, ter drugih organizacij civilne družbe. Besedilo javnega poziva bo objavljeno v uradnem listu in na spletni strani DZ. Rok za predlaganje kandidatov je v obeh navedenih primerih 12. november.

MVK je prav tako potrdila sklep, da pozove poslanske skupine, da ji do 12. novembra posredujejo predloge kandidatov za pet članov nadzornega sveta RTV Slovenija. Nadzorni svet RTV Slovenija sicer sestavlja 11 članov, od katerih jih pet imenuje državni zbor, štiri imenuje vlada, dva člana pa zaposleni. Mandat nadzornega sveta se sicer izteče januarja prihodnje leto.

Člani MVK so določili še besedilo razpisa in kandidacijski postopek za imenovanje člana državne revizijske komisije. Besedilo javnega razpisa bo objavljeno v uradnem listu, rok za prijavo je 10. november. Po prispelih vlogah kandidatov bo MVK preverila izpolnjevanje splošnih pogojev kandidatov, komisija za presojo ustreznosti kandidatov pa bo z njimi opravila razgovor in MVK posredovala obrazloženo mnenje. MVK bo nato na prvi seji po prejemu mnenja komisije pripravila predlog sklepa o imenovanju kandidata, o katerem bo nato odločil DZ.

Zamenjava v komisiji

MVK je na seji sprejel tudi sklep, s katerim predlaga državnemu zboru, da poslanca Franca Breznika razreši z mesta člana preiskovalne komisije, ki preiskuje sum političnega vmešavanja v delo policije. Predsednik omenjene komisije Rudi Medved (LMŠ) je, kot je pojasnil, razrešitev predlagal, ker je Breznik v času, na katerega se nanaša preiskava, deloval kot državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, parlamentarna preiskava pa se nanaša na delovanje omenjenega ministrstva. Za novega člana komisije so v poslanski skupini SDS predlagali sedanjega namestnika člana Tomaža Lisca, za novo namestnico člana pa Anjo Bah Žibert.