Tovornih vozil je bilo največ na Drenovem Griču pri Vrhniki, 1,4 milijona oz. enako kot v zadnjem četrtletju 2022.

S potniškim prometom je bil najmanj obremenjen odsek s števcem Lendava z 0,6 milijona vozil, kar je osem odstotkov več kot v zadnjem četrtletju predlani, je danes objavil državni statistični urad.

Na večini odsekov s števci je bilo v opazovanem četrtletju najvišje dnevno povprečje v oktobru, na odsekih s števci Čatež, Lendava, Lipce, Zagorica in Zamarkova pa v decembru.

Najizrazitejša rast potniškega prometa glede na četrto četrtletje 2022 je bila na odseku s števcem Gruškovje, bilo ga je za 28 odstotkov več. Povečanje prometa je bilo izmerjeno na skoraj vseh opazovanih odsekih, izjemi sta bila le odseka s števcem Drenov Grič, kjer je obseg ostal skoraj enak, in odsek s števcem Podmilj, kjer je upadel za 0,2 odstotka.

S tovornim prometom najmanj obremenjen odsek je bil Gruškovje, kjer so našteli 247.000 tovornih vozil ali za četrtino več.

Promet s tovornimi vozili se je medletno najbolj povečal na odseku s števcem Čatež, in sicer za 27 odstotkov. Po drugi strani pa je promet teh vozil najbolj, za osem odstotkov, upadel na odseku s števcem Lendava.

Na vseh odsekih s števci je bilo v opazovanem četrtletju najmanjše dnevno povprečje vozil v decembru.