Te očitke razumejo kot pritisk politike na neodvisnost strokovnjakov v komisiji, so na ministrstvu za kulturo zapisali v odzivu za STA in dodali, da obsojajo tudi – po njihovem mnenju – pavšalne ocene poslancev o neodvisnosti članov komisije in politizacijo posameznih medijskih strokovnjakov. "Gre za klevetanje politikov, ki grobo žalijo ugled mednarodno priznanih strokovnjakov s področja medijev. Njihovi očitki in naštevanja, kateri mediji sredstev niso dobili, se nam zdijo skrajno nenavadni, saj gre vendarle za razpis, kjer so nagrajeni najboljši projekti, ne pa za obliko obveznega državnega financiranja," so zapisali v odzivu.

Po oceni ministrstva za kulturo so prejšnje komisije podeljevale sredstva vsem medijem posebnega pomena in s tem razvrednotile pomen razpisa ter komisije, saj so tako isti relativni znesek dobili tako najboljši kot najslabši projekti.

Bodo pa na ministrstvu za kulturo ugodili zahtevi osmih opozicijskih poslancev LMŠ-ja, SD-ja, Levice in SAB-a, ki so v skladu s poslovnikom državnega zbora na parlamentarno komisijo za nadzor javnih financ zahtevali, da ji ministrstvo za kulturo najpozneje v sedmih dneh predloži podatke glede javnega razpisa za sofinanciranje programskih vsebin medijev v letu 2021. Na ministrstvu jim bodo tako omogočili vpogled v zahtevano dokumentacijo, so še navedli za STA.

Ministrstvo za kulturo je sicer 26. maja objavilo rezultate razpisa za sofinanciranje medijev, na katerem so brez sredstev ostali številni mediji, ki so bili pretekla leta na razpisu uspešni in so ob enakih razpisnih pogojih pričakovali vnovično financiranje projektov, ki jih izvajajo. Med drugim je zavrnilne odločbe dobilo več radiev posebnega pomena, ki opozarjajo, da jih bo dejstvo, da so ostali brez državnega sofinanciranja, pahnilo v finančno stisko oziroma bodo morali krčiti vsebine. Brez državnih sredstev sta ostala tudi dva osrednja dnevnika.

Kot so ob rezultatih razpisa opozorili tudi v Društvu novinarjev Slovenije, je iz javno objavljenih ocen zavrnjenih projektov mogoče razbrati, da je komisija ministrstva za kulturo pri merilu za politično uravnoteženost arbitrarno ocenjevala slovenske medije kot neuravnotežene in jim dodeljevala nizko število točk oziroma so ti ostali brez njih. Številni od medijev, katerih vsebine bo država financirala, so po mnenju društva skrajno problematični s stališča spoštovanja profesionalnih in etičnih standardov v novinarstvu. Da so rezultati razpisa pristranski, so ocenili tudi v Sindikatu novinarjev Slovenije.

Da je komisija, ki je bila imenovana, strokovna, profesionalna in je poleg kakovosti iskala tudi uravnoteženost poročanja, pa je rezultate medijskega razpisa komentiral minister za kulturo Vasko Simoniti in dodal, da se je "zadeva verjetno malce uravnotežila". "To se mi zdi odlično, prima in upam, da bomo temu sledili tudi v bodoče," je še navedel.