Na redni seji, ki se bo začela 18. oktobra, bodo poslanci med drugim obravnavali predlog novele zakona o lekarniški dejavnosti. Ta je sicer uspešno prestal obravnavo na matičnem odboru, a so besedilo prvotnega predloga novele zakona z dopolnili pomembno predrugačili. Medtem ko so večino členov prvotnega besedila novele črtali, so sprejeli dopolnilo, s katerim bi se lahko v lekarniški mreži ohranile vertikalne povezave. Predlog novele zakona o lekarniški dejavnosti so poslanci SMC-ja vložili februarja letos in je predvideval ponovno možnost vertikalnega povezovanja v lekarniški dejavnosti in spremembo kriterijev postavljanja lekarniške mreže.

DZ bo na seji obravnaval tudi predlog novele zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki med drugim prinaša spremembe, s katerimi bi vlada jasneje določila avtonomnost Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in način določanja, katere preiskave sumov kaznivih dejanj bo NPU prevzel. Na predlog novele zakona so bila sicer vložena številna dopolnila, večina s strani opozicijskih poslanskih skupin, ki so predlagala črtanje več členov, a jih matični odbor ni potrdil. V opoziciji predlagatelju zakona sicer očitajo, da predlagana novela omogoča vmešavanje politike v delo policije.

Na številne kritike je tako s strani opozicije kot tudi stroke naletel tudi predlog novele zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja, ki ga bodo poslanci prav tako obravnavali na oktobrski redni seji DZ-ja. V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije so bili kritični do predloga sestave svetov zavodov. S povečanjem števila predstavnikov ustanovitelja na pet od skupno 11 članov se namreč po njihovi oceni odpirajo vrata odločilnemu vplivu politike na delovanje vrtcev in šol ter izbiro ravnateljev.

Poslanci pa bodo na redni seji opravili tudi prvo branje predloga zakona o debirokratizaciji in predlog zakona o dolgotrajni oskrbi. Vlada je sicer predlog zakona o debirokratizaciji, katerega namen je poenostaviti življenje državljanom in poslovanje podjetjem, sprejela že marca letos, zakonodajni postopek pa bi se moral s prvim branjem zakonskega predloga začeti na septembrski redni seji DZ-ja. To se zaradi sprejema novega oz. dopolnjenega predloga ni zgodilo. Večina določb novega zakona sicer ostaja nespremenjena, je pa črtana socialna kapica, kar so predvsem v gospodarstvu sprejeli z razočaranjem.

Kolegij predsednika DZ-ja je na današnji redni seji potrdil tudi terminski plan dela za november. Pred poslanci je tako v prihodnjem mesecu interpelacija o delu in odgovornosti ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec.