Zpiz zato ne sodi med deležnike, ki bi se do ustreznosti predlaganih rešitev opredeljevali.

Na Zpizu so se namreč odzvali na navedbe Inštituta 8. marec, ki poziva k spremembi varstvenega dodatka za upokojence in se med drugim zavzema tudi za ukinitev izjav otrok, da niso zmožni preživljati svojih staršev. Pri tem pa so v omenjenem inštitutu med tistimi, ki podpirajo ukinitev tega pogoja, navedli tudi Zpiz.

V slednjem pojasnjujejo, da je to res bila ena od tem, o kateri je tekla beseda na pogovoru pri predsednici republike Nataši Pirc Musar, ki se ga je udeležil tudi generalni direktor Zpiza Marijan Papež. Vendar pa po njihovih navedbah ZPIZ ne sodi med deležnike, ki bi se do ustreznosti predlaganih rešitev opredeljevali.

Glede navedbe Inštituta 8. marec, da so tudi v Zpizu podprli predlog, da bi upokojenkam in upokojencem ob smrti partnerja pripadla vsaj osnovna pokojnina v višini 687 evrov, pa so pojasnili, da gre za stališče generalnega direktorja Papeža, ki ga je ta "predstavil že ob več priložnostih, in sicer da bi se vdovam oz. vdovcem zagotovila višina zneska zagotovljene pokojnine, ki je določena za upokojence s polno pokojninsko dobo (40 let pokojninske dobe brez dokupa)".

Dodali so, da pa je pri tem ključno, da bi bili takšnega socialnega korektiva deležni vdove in vdovci le v primerih, ko bi pred smrtjo enega od zakoncev oba imela svojo lastno, samostojno pokojnino, kot je to veljalo do leta 2011, ko je bila takšna ureditev ukinjena kljub nasprotovanju Zpiza.