"S svojo državniško držo je močno zaznamoval slovensko politično zgodovino," so navedli v njenem kabinetu.

"Lahko smo hvaležni, da je prav on vodil slovensko vlado v ključnih letih po osamosvojitvi, zagotovil politično stabilnost ter uspel Slovenijo popeljati v evroatlantske integracije, predvsem v Evropsko unijo in Nato. Njegovi iskreni izrazi topline in človečnosti pa so vodilo tudi za moje delo," je misli o nekdanjem predsedniku strnila Pirc Musar.

Predsednica se je v dneh pred obletnico smrti v predsedniški palači srečala tudi s svojci pokojnega. Izrazili so željo, naj se državljanke in državljani spominu nanj namesto s polaganjem vencev poklonijo z darovanjem v štipendijski sklad dr. Janeza Drnovška, ki je odprt pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije. Namenjen je srednješolcem iz socialno ogroženih družin.

Drnovšek je bil leta 1989 izvoljen za člana predsedstva SFRJ-ja, kmalu po tem pa je postal tudi predsednik predsedstva. Po osamosvojitvi je leta 1992 postal predsednik stranke LDS, istega leta pa tudi predsednik vlade, to funkcijo je s krajšo prekinitvijo opravljal več mandatov. Leta 2002 je bil izvoljen za predsednika republike. V 58. letu starosti je po daljšem boju z boleznijo umrl leta 2008.