"V tej luči je prizadevanje za boljše zdravstvo pravzaprav plebiscitarna dejavnost. Gre za izbiro, ki nas definira kot narod," je dejal zbranim pri maši za zdravstvene delavce v Zgornjih Gorjah.

Kot je v današnjem nagovoru dejal Poklukar, dolgoletne težave zdravstvenega sistema niso samo posledica strukturnih in finančnih pomanjkljivosti, ampak odraz globoko zakoreninjene družbenopolitične razdvojenosti ter odmev še vedno prisotne tranzicije. Po njegovih besedah se vse prepogosto zdi, da se individualne rešitve vsiljujejo kot absolutno edine pravilne.

"Ne more vsak posameznik, še manj pa vsak zdravnik, svoje rešitve vsiljevati kot absolutno edino pravilne. Zdravstvo je namreč sistem, ki temelji na interakciji in sodelovanju, ne na individualizmu," je dejal nekdanji minister, ki je bil predtem tudi direktor Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in Splošne bolnišnice Jesenice.

Spomnil je, da smo v času pandemije covida-19 Slovenci pokazali veliko materialno solidarnost, obenem pa je pandemija razkrila "pomanjkanje nematerialne solidarnosti in strpnosti do drugačnih, drugače mislečih – to je še posebej prišlo do izraza v debatah o cepljenju".

Po njegovih ocenah je to privedlo do pomembne transformacije našega odnosa do zdravja. "Iz vrednote smo ga preoblikovali v dobrino. Vrednota je nekaj, kar je dano, nekaj, kar je del nas, nekaj, kar spoštujemo. Dobrina pa je nekaj, kar kupimo, in to se dogaja z našim zdravstvom," je opozoril.

Poudaril je, da naši zdravstveni delavci dosegajo najvišje strokovne in moralne standarde, zato lahko pričakujemo, da bo zdravstvo v prihodnosti na enaki ali celo višji ravni. Bo pa po njegovem mnenju ključno povečanje učinkovitosti in dostopnosti storitev, zmanjšanje čakalnih dob in nadaljnje prilagajanje na demografske spremembe. "Toda zdravstvo bo v prihodnosti bistveno dražje in lahko le upamo, da bomo vgradili take varovalke, da bo dostopno vsem," je menil.

"Naša naloga je jasna: moramo se odločiti za vrednote, solidarnost in enotnost. Moramo se odločiti za zdravstvo, ki odraža naše najboljše lastnosti, in ne naših slabosti. Moramo se odločiti za zdravstvo, ki ni samo dobrina, ki jo kupimo, ampak vrednota, ki jo negujemo," je dejal.

Po njegovem mnenju je to mogoče doseči, če se zavedamo, da zdravstvo ni samo odgovornost zdravstvenih delavcev, ampak vseh nas. "Vsak izmed nas lahko prispeva k boljšemu zdravstvu in boljši prihodnosti za vse Slovence," je dodal Poklukar.