V njem ju pozivajo k ukrepanju v okviru svojih pristojnosti.

"Dovoljenje je začelo veljati danes, 15. marca 2022. Prosimo, da nemudoma ukrepate, kajti iz izkušenj se bojimo, da bodo medvede do odziva upravnega sodišča že pobili, kot se je to zgodilo prejšnja leta," so v javnem pismu zapisali v Društvu za dobrobit živali AniMa, društvu za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka ter mednarodnem društvu za varstvo okolja in narave Alpe Adria Green.

V pismu navajajo, da so lovci v okviru lanskega dovoljenja ministrstva za okolje in prostor pobili 113 medvedov od načrtovanih 220, nato pa je upravno sodišče kvotni poboj zaustavilo in znova ugotovilo, da "je v konkretnem primeru izkazana ne samo težka popravljivost škode, ampak celo nepopravljivost škode, kajti odstreljenih medvedov kot strogo zavarovane živalske vrste ne bo mogoče nadomestiti".

Ob tem dodajajo, da je rjavi medved zaščitena živalska vrsta. Slovenija s podporo vlade in pod pritiski interesnih skupin, kot so kmetje, lovci, gozdarji, prodajalci in izvozniki divjačine, z izdajanjem dovoljenj in drugih aktov za vsakoletni odstrel medvedov redno krši habitatno direktivo, resolucijo Evropskega parlamenta in tudi lastno nacionalno zakonodajo ter razsodbe sodišča EU-ja v povezavi s kršenjem habitatne direktive v članicah EU-ja, so opozorili.

Evropsko komisijo pozivajo, naj se zavzame za takojšnjo uveljavitev moratorija za kvotni odstrel in strožje opozori Slovenijo, naj spoštuje razsodbo Vrhovnega sodišča EU-ja, ki je na pobudo Višjega sodišča na Finskem pripravilo interpretacijo člena v habitatni direktivi o izjemah, ki dovoljuje nadzor velikih zveri z odlovom.