Osredotočila sta se na vizumske režime v Srbiji in drugih državah Zahodnega Balkana, saj v Slovenijo in druge članice Evropske unije prihajajo prebežniki, ki doslej niso bili del migracijskih tokov.

Kot so še sporočili z notranjega ministrstva, sta ministra govorila tudi o operativnem sodelovanju na terenu. Ministrica Bobnar je srbskemu kolegu predstavila sklepe nedavne konference vodij policij držav procesa Brdo v Portorožu, na njej so se dogovorili za tesnejše sodelovanje in izmenjavo informacij zlasti z namenom preprečevanja tihotapljenja in trgovine z ljudmi.

S srbskim kolegom sta se strinjala, da je tesno operativno sodelovanje izjemnega pomena. Ministrica pa ga je povabila na ministrsko konferenco procesa Brdo, ki bo na začetku prihodnjega leta v Sloveniji.

Strinjala sta se tudi, da vračanje v države izvora prebežnikov, ki niso upravičeni do mednarodne zaščite, ni dovolj učinkovito.

"Veliko pričakujemo tudi od Frontexa, zlasti na meji Severne Makedonije z Grčijo in tudi z Bolgarijo," je dejala ministrica Bobnar in kot bistveno ocenila, da svoje uradnike v regijo čim prej napoti tudi Europol, da bo pomagal pri preprečevanju poslovnih modelov organiziranih kriminalnih združb.

Sogovornika sta potrdila zelo dobro sodelovanje med policijama obeh držav in se zavzela za nadaljnje tesno sodelovanje, tudi na področju usposabljanja. Ob tem je ministrica Bobnar poudarila dejavnosti slovenske policije na področju boja proti spolnim zlorabam otrok in pozvala srbskega kolega k nadaljnjemu tesnemu sodelovanju in izmenjavi podatkov na tem področju.

Ministra sta se dogovorila tudi za čimprejšnji podpis protokola na področju trgovine z ljudmi, s čimer se bo okrepilo sodelovanje med ministrstvoma in policijama tudi na tem področju.

Ministrica se je srbskemu kolegu Gašiću, ki je bil na delovnem obisku, znova zahvalila za pomoč pri gašenju požarov poleti na Krasu. Oba sta zagotovila, da si bosta državi pomagali tudi v prihodnje.