Sanja Štiglic na položaj državne sekretarke prihaja z mesta generalne direktorice direktorata za multilateralno sodelovanje na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, v preteklosti pa je bila med drugim stalna predstavnica pri ZN-u v New Yorku in veleposlanica v Haagu. Državna sekretarka je bila že v času, ko je bil zunanji minister Karl Erjavec.

Vlada je Samuela Žbogarja julija imenovala za vodjo posebne misije za članstvo Slovenije v Varnostnem svetu ZN-a. Slovenija bo nestalna članica v letih 2024 in 2025, z oktobrom pa bo postala opazovalka v tem organu ZN-a.

Žbogar bo tako že s 1. oktobrom prevzel naloge na stalnem predstavništvu Slovenije pri ZN-u v New Yorku. Vodja predstavništva sicer ostaja veleposlanik Boštjan Malovrh, v Varnostnem svetu pa bo Slovenijo zastopal Žbogar.

Ta odločitev je precej odmevala, saj državo, ki postane nestalna članica Varnostnega sveta, tudi v tem organu običajno zastopa veleposlanik pri ZN-u. Tako je bilo tudi, ko je bila Slovenija konec 90. let prejšnjega stoletja prvič nestalna članica Varnostnega sveta.

Na MZEZ-ju so v povezavi z delitvijo dela med Žbogarjem in Malovrhom pojasnili, da bo Malovrh Slovenijo zastopal v vseh organih ZN-a razen v Varnostnem svetu. Žbogarjeva posebna misija bo delovala kot samostojna enota znotraj stalnega predstavništva pri ZN-u, Žbogar bo od ministrice Tanje Fajon prejemal strateške in vsebinske usmeritve za delo in ji bo neposredno odgovoren.

Drugi državni sekretar na zunanjem ministrstvu medtem ostaja Marko Štucin.