Po predlogu bi DZ vladi predlagal tudi ponovno vzpostavitev samostojnega muzeja, posvečenega izključno slovenski osamosvojitvi, prenovo učnih načrtov in okrepljeno didaktično izobraževanje učiteljev, ki poučujejo obdobje osamosvojitve.

Vprašanje vrednot slovenske osamosvojitve si po mnenju NSi-ja zasluži poglobljeno razpravo, zato so v predlog priporočil vladi med drugim zapisali ponovno vzpostavitev samostojnega muzeja, ki bo posvečen izključno slovenski osamosvojitvi, bo osrednji javni zavod za hrambo in predstavljanje zgodovinskih virov iz obdobja osamosvojitve, bo za to imel na voljo ustrezne prostore ter bo splošni javnosti s sodobnimi, interaktivnimi pristopi omogočal spoznavanje osamosvojitvenih procesov in krepil narodno zavest.

Prepričani so namreč, da ministrstvo za kulturo ob združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije ni predstavilo resnih strokovnih argumentov, ni opravilo resne analize finančnih posledic in ni pripravilo investicijske dokumentacije. V NSi-ju ob tem še poudarjajo, da slovenska osamosvojitev ne more in ne sme biti ideološki projekt kogar koli, prav tako pa se je ne sme zapreti "v vlažno klet nekega skupnega muzeja" in s tem tudi "v kot zavesti velike večine državljanov".

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je sicer vladno odločitev do zdaj zagovarjala z besedami, da z združitvijo sledijo pozivom strokovne javnosti in veteranskih društev, ki so opozarjali, da je bila odločitev za ustanovitev samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve preuranjena ter brez javne razprave in strokovnih podlag.

Med predlogi vladi so v NSi-ju navedli tudi poseben razmislek, ali je temi osamosvajanja v učnih načrtih namenjen zadosten poudarek. Predlagajo tudi, da vlada poskrbi za ustreznejšo časovno umeščenost vsebin o osamosvajanju v šolskem letu in krepitev didaktične usposobljenosti učiteljev.

Pomembno vlogo pri ohranjanju kulturnega spomina na določeno zgodovinsko dogajanje ima po mnenju NSi-ja tudi kultura. Zato vladi priporočajo, naj razpise na področju kulture zasnuje tako, da krepijo vrednote slovenske osamosvojitve in pozitiven odnos prebivalcev Slovenije do samostojne države.

Predlog priporočil sicer prihaja ob vladni odločitvi o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije ter neuspelem poskusu vložitve interpelacije zoper ministrico Vrečko. NSi ima namreč z osmimi poslanci premalo podpisov za vložitev interpelacije, v SDS-u pa so svoje podpise pogojevali s podpisi NSi-ja k interpelaciji vlade. V NSi-ju takrat možnosti podpore interpelaciji vlade niso izključili, a so poudarili, da z njeno vsebino niso seznanjeni.

Kot kaže, pa v SDS-u še niso opustili ideje o interpelaciji vlade. O tem so namreč na seji poslanske skupine razpravljali v okviru tako imenovanega akcijskega načrta Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, ki vključuje tudi poziv k interpelaciji. A uradno odločitve o interpelaciji še niso sprejeli.