Kot so zapisali, želijo z javno predstavitvijo preveriti, kakšne bodo posledice sprejetja zakona za različne družbene skupine: "Menimo, da predlagane spremembe energetskega zakona močno posegajo v življenje ljudi, vplivale pa bodo tudi na poslovanje energetskih družb, delovanje lokalnih skupnosti in gospodarstva."

V NSi-ju želijo z mnenji strokovnjakov preveriti, kakšne bodo posledice sprejetja energetskega zakona za različne družbene skupine, še posebej za srednji razred in socialno ranljive, ter kaj spremembe prinašajo za gospodarstvo in slovenske občine. "Prav tako želimo preveriti ustreznost in načrtnost energetske politike aktualne vlade in začrtane poti zelenega prehoda," so zapisali.

Po njihovem mnenju mora biti zeleni prehod priložnost za slovensko gospodarstvo, ki mora postati agilno, inovativno in visoko konkurenčno.

Odboru pred nadaljnjim postopkom sprejemanja zakona predlagajo pridobitev informacij o več vprašanjih. Kot prvo jih zanima, kako bi prepoved projektiranja in vgradnje kotlov na zemeljski plin vplivala na stabilnost preskrbe z energijo in kakšni alternativni viri ogrevanja bi bili na voljo za prebivalce.

Želijo si tudi odgovora na vprašanje, ali je energetska politika aktualne vlade glede oskrbe z zemeljskim plinom preveč restriktivna in kakšne bodo prihodnje usmeritve EU-ja in drugih evropskih držav na tem področju.

Ker je v predlogu novega zakona zapisano, da bosta v strnjenih naseljih prepovedana projektiranje in vgradnja kurilnih naprav na trdna in tekoča goriva v stanovanjskih stavbah, jih zanimata definicija in metodologija za določitev strnjenega naselja.

Podrobneje želijo izpostaviti tudi strožje zahteve za okoljsko primerno zasnovo kotlov na trdna goriva in vlogo jedrske energije pri zelenem prehodu.

Ker bo po mnenju NSi-ja ogromno število državljanov ob morebitni uveljavitvi zakona prisiljenih v menjavo načina ogrevanja, želijo odpreti tudi vprašanje, kako bi to vplivalo na socialni in ekonomski položaj prebivalstva.

Zahtevo za splošno razpravo je že kmalu po vložitvi zakona decembra lani v DZ vložila tudi druga opozicijska poslanska skupina SDS-a.