Nujno je učinkovito upravljanje s populacijo divjih zveri, njihov stalež pa je treba vrniti na stanje izpred 30 let, je dejala.

"Največ prostoživečih medvedov je na območju Kočevja in Notranjske, od koder prihajam tudi sama, tako da je ta populacija zagotovo vplivala ne samo na delo in kmetovanje kmetov, temveč tudi na občane, na krajane, na prebivalce," je na novinarski konferenci poudarila opozicijska poslanka.

Kot je dodala, je bilo zadnjih pet let v Sloveniji veliko razprav o številu prostoživečih medvedov v Sloveniji. Pred petimi leti so se številke vrtele med 1000 in 1100, zdaj pa jih je po njeni oceni zagotovo več kot 1200.

"Zdi se nam prav, da se na sami seji odborov pogovorimo o tem, kako in na kakšen način ta stalež divjadi srednjeročno upravljati, se pravi v obdobju pet do 10 let, da bo to sobivanje s človekom najboljše," je poudarila Dimic.

Po njenih besedah je treba učinkovito in aktivno upravljanje s populacijo divjih zveri, s tega vidika pa se ji zdi potrebno stalež divjadi vrniti na leto izpred 30 let, "ko govorimo nekje okrog 600 medvedov v Sloveniji".

Ob tem je poslanka spomnila na pobudo NSi-ja izpred nekaj let, da bi se upravljanje divjih zveri z ministrstva za okolje preneslo na ministrstvo za kmetijstvo. Po njenih besedah je tudi mnenje stroke, da bi bilo na ta način upravljanje mogoče boljše.

O njihovem stališču do predloga novele zakona o zaščiti živali, ki razburja kmete, pa je poslanka pojasnila, da se v poslanski skupini o tem še niso pogovorili, sama pa se ne strinja z uvedbo pooblaščenih svetovalcev za zaščito živali, ki jih predvideva zakon. Kot je poudarila, imamo za to že pooblaščene, izobražene ljudi, ki imajo tudi svoja pooblastila, da to delo opravijo.