Glede na predlog bi DZ predlagal vladi, da zaradi porasta koruptivnih dejanj opravi temeljito analizo zakonodaje in podzakonskih predpisov, ki urejajo preprečevanje korupcije in kaznovalno pravo. Na podlagi ugotovitev naj bi po potrebi pripravila predloge zakonodajnih sprememb, ki bodo izboljšali učinkovitost ukrepov za omejitev tveganj za korupcijo, za kazniva dejanja in druga neetična in nedovoljena ravnanja.

Ob tem naj bi vlada v najkrajšem možnem času državnemu zboru predložila predlog prenovljene resolucije o preprečevanju korupcije v Sloveniji, katere pripravo v skladu z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije koordinira Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Dopolnila, ki so jih vložili v SDS, pa niso dobila zadostne podpore. V skladu z enim od njih bi vlada na področju nakupa medicinskega materiala znova uvedla sistem referenčnih cen, s čimer bi cene medicinskega materiala približali primerljivim v drugih državah EU-ja.

V razpravi članov odbora je Darko Krajnc iz Svobode dejal, da bi moralo biti jasno, da je korupcija nesprejemljiva. "Vendar je na mestu vprašanje, ali je v družbi res tako. Marsikdo velja za junaka, kot je za junaka veljal Martin Krpan, če se znajde in prelisiči državo," je dejal. Kazensko pravna zakonodaja je po njegovi oceni vprašljiva. Dogaja se namreč, da obsojenci z zdravstvenega vidika niso sposobni priti na sodišče, lahko pa so hkrati slavnostni govorniki na prireditvi ali igrajo košarko.

Andrej Hoivik iz SDS-a je navedel besede predsednika strateškega sveta za zdravstvo Erika Breclja, da je koalicijska SD "maksimalno skorumpirana stranka". Ker večjih odzivov na Brecljevo izjavo ni bilo, je sklepal, da je Brecelj povedal resnico. Zagotovil je sicer, da bodo v SDS-u podprli dobre zakonodajne predloge za manj korupcije.

Škodo, ki jo je prejšnja vlada naredila na Radioteleviziji Slovenija, bomo še dolgo plačevali vsi, je po Hoivikovem nastopu opozorila poslanka Svobode Tamara Vonta. "Načrtno je hotela uničiti javni medij," je dodala.

Poslanec SDS-a Jožef Lenart pa je bil kritičen do aktualne vlade, ki po njegovem mnenju nosi nahrbtnik, poln afer. Pri tem je omenil primer nekdanje ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik. Po slabem letu in pol so jo namreč s položaja odnesli očitki o domnevno netransparentnem razporejanju sredstev nevladnim organizacijam in o visokih stroških službene poti v New York.

Dejan Kalohm, prav tako iz SDS-a, je izrazil zadovoljstvo, da je DZ v začetku letošnjega leta sprejel zakon o zaščiti prijaviteljev, ki ureja varstvo prijaviteljev kršitev pri predpisih, in sicer v delovnem okolju tako v javnem kot zasebnem sektorju. Strinjal pa se je tudi z vlagatelji zahteve za izredno sejo DZ-ja, da se je treba odločno lotiti omejevanja oz. preprečevanja korupcije.

Predsednica odbora Lena Grgurevič iz Svobode je opozicijskim poslancem predlagala, naj se zadržijo v svojih očitkih na račun aktualne vlade. Postavila jim je retorično vprašanje, kdo je dajal dovoljenja za gradnjo na poplavnih območjih, denimo v Braslovčah. "Za vaše rabote zdaj plačujemo vsi," je dejala. Ljudje so po njenem opozorilu sicer postali že imuni na vse informacije o korupciji. Inšpekcijske službe ne delujejo, med epidemijo covida-19 so bile tožilcem še dodatno znižane plače, je naštela.