Z novelo zakona se lastnikom vozil, ki jih poganja zemeljski plin, obeta nižja cena polnjenja rezervoarjev, saj naj bi po predlogu vlade zemeljski plin za pogon vozil začasno do konca leta 2025 oprostili plačila trošarine. S tem si Slovenija prizadeva za cilje na področju zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov v prometu.

Poleg tega se s predlogom zakona predlagajo določitev trošarine za vse vrste tekočin za elektronske cigarete. Kot je povedala državna sekretarka na ministrstvu za finance Kristina Šteblaj, bo finančni učinek zanemarljiv, pričakuje pa se pozitiven učinek z zdravstvenega vidika.

S predlaganimi spremembami se med drugim za upravičence, ki opravljajo dejavnost in uveljavljajo vračilo trošarine, s 1. januarjem 2022 odpravlja vlaganje zahtevkov za vračilo plačane trošarine v papirni obliki.

Cilj predloga zakona je tudi uskladitev zakona z evropsko direktivo glede vključitve italijanske občine Campione d'Italia in italijanskih voda Luganskega jezera v območje EU-ja, uskladitev s spremenjeno evropsko direktivo o skupnem sistemu davka na dodano vrednost in o splošnem režimu za trošarino v zvezi z obrambnimi prizadevanji v okviru EU-ja.

Kot je povedal Primož Siter iz Levice, jih to zelo moti. "Vlada se ukvarja z davčnimi odpustki za obrambne namene v času, ko bi morala poskrbeti za zdravstveno krizo. To je glavi razlog, da v Levici predloga ne bomo podprli," je pojasnil.