Poleg skrajšanja obdobja nadomestila za bolniško odsotnost v breme delodajalca za posamezno odsotnost predlog krajša tudi skupno obdobje v posameznem koledarskem letu, ko se nadomestilo izplačuje v breme delodajalca, in sicer s 120 na največ 80 delovnih dni v letu.

V imenu predlagateljev je poslanec SAB-a Marko Bandelli dejal, da predlagane rešitve izboljšujejo položaj samozaposlenih, finančno razbremenjujejo gospodarstvo in pozitivno vplivajo na njegovo konkurenčnost. Posledično bodo dolgoročne finančne posledice za zdravstveno blagajno nižje, kot so trenutno ocenjene pri 35 milijonih evrov, saj bodo zaradi ugodnih posledic zakona višji tudi prispevki v blagajno, je dejal.

Predstavniki vlade oz. ministrstva za zdravje so opravičili svojo odsotnost, a kot je razvidno iz predloženega pisnega stališča, se vlada s predlagano novelo ne strinja. Med drugim navaja, da je ocena predvidenih stroškov nerealna.

Podobno je izpostavila tudi predstavnica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Ana Vodičar, po besedah katere se stroški bolniških nadomestil v zadnjih letih že močno zajedajo v sredstva za zdravstvene storitve ter zdravila in medicinske pripomočke. Opozorila je še, da se zdravstveni blagajni, ki ob primanjkljaju nima proračunske varovalke kot pokojninska, nalaga vse več obveznosti, dodatnih sredstev pa se ji ne zagotovi.

Opozorilo Vodičar, da manj denarja za zdravstvene storitve vodi v podaljšanje že tako nedopustno dolgih čakalnih dob, je odmevalo tudi v razpravah opozicijskih poslancev, predvsem poslancev SD-ja. Dejan Židan je tako izpostavil, da bomo kmalu iz prispevkov za zdravstveno zavarovanje plačevali samo plače zdravstvenih delavcev, do storitev pa ne bo mogoče priti.

Tudi poslanec LMŠ-ja Jani Möderndorfer je bil do predloga kritičen. "Kdor koli, koalicija ali opozicija, ki predlaga rešitev, ki bi jo sicer lahko vsaka pravna oseba podprla, po drugi strani pa tak predlog ne ponuja odgovorov, kje bomo dobili sredstva, ki bodo na račun tega umanjkala za vse druge stvari, je zame neresen," je dejal.

Podporo noveli pa je v imenu NSi-ja napovedala poslanka Iva Dimic. Ob tem je spomnila, je s podobnim predlogom v DZ-ju NSi poskušal že dvakrat, SAB pa je takrat glasoval proti. Ocenila je, da so predlagane rešitve tiste, ki jih potrebujejo samostojni podjetniki, obrtniki in kmetje ter slovensko gospodarstvo za izboljšanje poslovnega okolja. "Močno gospodarstvo je zagotovilo za delovna mesta in delovanje socialne države," je dejala. Pomen zakona za gospodarstvo je izpostavil tudi Dušan Verbič (Konkretno).

Predlog so ob glasovanju nato podprli poslanci SAB-a in koalicije. Sprejet je bil z 10 glasovi za in tremi proti.

Za uveljavitev predloga je sicer treba spremeniti tudi zakon o delovnih razmerjih, čemur pa je danes prižgal zeleno luč odbor DZ-ja za delo, družino, socialne zadeve in invalide, ki je zasedal pred odborom za zdravstvo.