Projekt bo podprlo s financiranjem nakupa določenega dela sadik lipe, kostanja in drugih vrst dreves ter rastlinja, je pojasnil okoljski minister Andrej Vizjak.

Slovenski čebelarji so začeli svetovno akcijo sajenja medovitih dreves, cilj pa je v 10 letih v Sloveniji posaditi dva milijona rastlin, vsako leto 200.000.

Podporo projektu je Vizjak naznanil po srečanju s predsednikom Čebelarske zveze Slovenije Boštjanom Nočem na temo ohranjanja narave, so sporočili z okoljskega ministrstva.

"V podporo ohranjanju biotske raznovrstnosti bo ministrstvo za okolje in prostor podprlo projekt Čebelarske zveze Slovenije zasaditve avtohtonih medovitih drevesnih vrst in tudi ostalih rastlin v podporo opraševalcem, in sicer na način, da bo sofinanciralo nakup določenega dela sadik lipe, kostanja in drugih vrst dreves ter rastlinja," je dejal Vizjak.

Na ministrstvu so ob tem spomnili, da so lani v sklopu državnega prostorskega reda izdali nova priporočila, ki obravnavajo umeščanje, načrtovanje in vzdrževanje zelenih površin na objektih, kot so strehe in vertikalne površine. Tovrstne ozelenitve med drugim omogočajo boljšo izolacijo stavb in izboljšujejo kakovost bivalnega okolja.

Čebelarska zveza Slovenija za 26. marec pripravlja vseslovensko akcijo sajenja medovitih rastlin. K njej je po zadnjih podatkih pristopilo skoraj 50 partnerjev iz več kot 15 držav.

S projektom želi čebelarska zveza prispevati k uresničevanju cilja EU-ja, da se do leta 2030 posadijo tri milijarde dreves, in hkrati prispevati k načrtovanim ponorom emisij toplogrednih plinov v EU-ju ter podnebni nevtralnosti Evrope.

Cilj projekta je tudi to, da se poveča medovitost Slovenije in se tako poskrbi za medenje v prihodnosti, ko bo preživetje opraševalcev zaradi podnebnih sprememb vedno težje – 70 odstotkov pridelane hrane na svetu je namreč odvisne od opraševalcev.