Andreja Zabret (LMŠ) je na novinarski konferenci v DZ-ju opozorila, da je njihova poslanska skupina na vlado že na začetku meseca naslovila pobudo, naj uredi vprašanje nadomestil za samozaposlene, a se ni zgodilo nič, zato so v LMŠ-ju rešitev pripravili v okviru predloga novele, ki so ga ta teden s še štirimi opozicijskimi poslanskimi skupinami vložili v postopek.

Kot je spomnila, predlagana novela zakona ureja delno povrnjeni izgubljeni dohodek za samozaposlene, družbenike in kmete.

"Danes smo tu zaradi še enega izmed simptomov bolezni, ki poleg covida-19 lomasti v Sloveniji v zadnjem letu in pol, ta bolezen je janšizem. Namesto da bi se vlada Janeza Janše spopadala z epidemijo, tako da bi pomagala vsem državljankam in državljanom, je očitno njena naloga, da epidemijo zlorablja za lastne interese, za pomoč, za deljenje bonbončkov prijateljem, tistim ki jo zgolj hvalijo in podpirajo," je bil v nadaljevanju kritičen Marko Koprivc (SD).

To, da samozaposleni niso upravičeni do nadomestila za karanteno ali varstvo otrok v karanteni, je "evidenten dokaz, da želi ta vlada samozaposlene kaznovati", ker niso "dovolj poslušni", je menil.

Po besedah Mihe Kordiša (Levica) je vlada sistem nadomestil že pred aktualnim zapletom s samozaposlenimi v preteklosti "zbirokratizirala do onemoglosti", posledice za javno zdravje pa so jasne in so se pokazale že v preteklih valovih epidemije.

"V grožnji pred materialnim pomanjkanjem, padcem v revščino, so se ljudje izogibali prijavljanju stikov in namesto v karanteno, s čimer bi zamejili morebitno širjenje okužb, odšli na delo preprosto zato, da bi sploh lahko preživeli," je dejal.

Vojko Starović (SAB) je poudaril, da je treba stremeti k "resnični solidarnosti". "Solidarnost in pravičnost sta osnovna vez, ki drži skupaj ljudi, družino, skupino, sosesko, narod, državo," je dejal in dodal, da je naloga politike enakopravna obravnava državljanov.

S predlogom novele želijo po njegovih besedah zagotoviti enako obravnavo vseh, pri čemer pa upa, da "koalicijski stroj" tokrat ne bo povozil zakonskega predloga.

Predlog novele naslavlja okoli 100.000 nosilcev dejavnosti, je pojasnil Jurij Lep (NeP). To so ljudje, kot je serviser naprav, obrtniki, ki ne morejo delati na daljavo, a s svojim delom preživljajo družino.

"Ukvarjajo se z razvojem družbe in veliko prispevajo k temu, da smo svobodni in da lahko svoj kapital vlagamo v socialo in vse drugo," je sklenil.

Sredi julija je začel veljati zakon o nujnih ukrepih v zdravstvu, ki je bil podlaga za podaljšanje ukrepa nadomestila plač delavcem zaradi odrejene karantene na domu ali nemožnosti opravljanja dela zaradi višje sile do 31. decembra.

Zakon državi nalaga, da mora delodajalcem povrniti stroške, ki jih imajo z nadomestilom plač za delavce, ki jim je bila odrejena karantena oz. ki so odsotni iz razlogov višje sile, med katere spada tudi varstvo otrok, ki so bili napoteni v karanteno ali so zboleli. A predpis naslavlja le delavce, ki so v delovnem razmerju na podlagi pogodbe o zaposlitvi, zato samozaposleni niso upravičeni do nadomestila.

Predlagana novela zakona z novimi členi ureja delno povrnjeni izgubljeni dohodek tudi za samozaposlene, družbenike in kmete, in sicer po vzoru ureditve v petem protikoronskem zakonu, ki je veljala do 1. julija.

Tedaj je višina delno povrnjenega izgubljenega dohodka za te ljudi znašala 250 evrov za vsako odrejeno karanteno ali za čas, ko upravičenec ni bil zmožen opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva otrok zaradi odrejene karantene ali druge objektivne okoliščine nezmožnosti obiskovanja vrtca ali šole, vendar ne več kot 250 evrov za 10 dni, 500 evrov za 20 dni in 750 evrov v mesecu dni.