Na njej bi razpravljali o ukrepih za hitro pomoč najranljivejšim, vlado pa bi ob tem med drugim pozvali k analizi stanja z naborom mogočih ukrepov in k začasni regulaciji.

Dražijo se električna energija, goriva, kurilno olje in zemeljski plin, napovedane podražitve so velike. Po javno dostopnih izračunih se bo elektrika za gospodinjstva podražila za najmanj 20 odstotkov, za male poslovne odjemalce bodo cene višje za okoli 30 odstotkov, plin se bo podražil za približno 12 odstotkov. Cene rastejo iz dneva v dan, vlada pa ne uporablja zakonitih možnosti za ukrepanje, so obrazložili zahtevo za sklic seje omenjenih odborov.

Rast cene energije je skrb vzbujajoča, tako zaradi prihajajoče zime kot dejstva, da dvigu cen energentov vedno sledi tudi dvig cen hrane in storitev. Spet bodo prizadete najranljivejše skupine, upokojenci in zaposleni z nižjimi dohodki, so opozorili in dodali, da je za pomoč najranljivejšim v tej ogrevalni sezoni nujno hitro ukrepanje. Po podatkih statističnega urada je bilo sicer pred nastopom izrednih razmer energetsko revnih več kot 32.000 gospodinjstev.

Vlada ima po mnenju poslanskih skupin SD-ja, LMŠ-ja, Levice, SAB-a in NeP-a možnost regulacije cen na domačem trgu, podlago za to ji daje veljavni zakon o nadzoru cen. Dodatno podlago za zakonito ukrepanje pa predstavlja tudi sporočilo Evropske komisije, ki opredeljuje nabor ukrepov, ki jih države smejo uporabiti za pomoč prizadetim ljudem. Nujno pa je, da se vse odločitve sprejemajo na podlagi strokovnih stališč in temeljite analize.

Vlado pozivajo, da nemudoma preuči vse možnosti za hitro pomoč najbolj prizadetim. Uporabi naj zakonske možnosti in znova uveljavi ukrepe nadzora marž in posledično cen za goriva, pri elektriki pa deluje hkrati kot regulator in kot lastnica elektroproizvodnih in elektrodistribucijskih podjetij. Pozivajo jo tudi, da ukrepe oblikuje na strokovni podlagi in prioritetno za pomoč najranljivejšim.

Poslanske skupine SD-ja, LMŠ-ja, Levice, SAB-a in NeP-a odboroma v sprejetje predlagajo več sklepov. Vladi bi tako predlagali, da nemudoma oblikuje skupino strokovnjakov, ki bo pripravila analizo stanja z naborom mogočih ukrepov, s časovnicami ter oceno njihovih socialnih, ekonomskih in javnofinančnih učinkov, ki bo podlaga za odločitve o izvedbi ukrepov za omilitev dvigov cen energije, kuriv in goriv.

Poleg tega bi ji predlagali, da na podlagi analize najpozneje v roku enega meseca sprejme ustrezne ukrepe za začasni nadzor nad cenami električne energije, kuriv in goriv.

Predlagali bi ji tudi, naj pri načrtovanju interventnih ukrepov za pomoč prizadetim prioritetno pomaga potrošnikom in gospodinjstvom, ki jih pesti energetska revščina.

Obenem bi ji predlagali, da predlaga ustrezne dopolnitve predloga sprememb proračuna za leto 2022, s katerimi bo zagotovila sredstva za ukrepanje v prihajajočih mesecih.

Odbora bi hkrati vladi predlagala, da v sistemske ukrepe za zeleni prehod vključi preprečevanje energetske revščine.