Po njegovi presoji bi to prispevalo tudi k zmanjšanju ruske moči v Ukrajini.

Nekdanji predsednik se je na konferenci China-CEEC High-level Think Tanks Symposium v kitajski prestolnici Peking zavzel za zmanjšanje napetosti in povečanje zaupanja med Zahodom in Kitajsko. Poudaril je, da bi to zmanjšalo potrebo Pekinga pa tesnejšem zavezništvu z Rusijo, kar bi prispevalo k zmanjšanju ruske moči v Ukrajini in k pravičnemu miru.

"Glede na to, da se niso spremenile načelne politike Zahoda in Kitajske glede t. i. politike ene Kitajske, tako na Zahodu kot na Kitajskem, ni stvarnih razlogov za zaostrovanje odnosov in poslabšanje zaupanja," je na družbenem omrežju X zapisal Pahor.

Po njegovih besedah bi bila zaostritev odnosov za Zahod legitimna, če bi bil Peking za uveljavitev politike ene Kitajske pripravljen uporabiti silo, kar pa ta zanika. "Zdi se, da je nastopila potreba po novih varnostnih zagotovilih glede tega občutljivega vprašanja," je še zapisal Pahor.

Nekdanji predsednik se na omenjenem simpoziju mudi na povabilo Inštituta za evropske študije pri kitajski Akademiji za družbene vede.