Po uvodnih bilateralnih pogovorih sta Čaputova in Pahor obiskala kontingent Slovenske vojske, ki v kraju Lešt deluje v okviru večnacionalne bojne skupine zveze Nata. Udeležila sta se predstavitve mednarodne bojne skupine, ki ji poveljuje slovaški polkovnik Ladislav Bujarek.

Ob tej priložnosti je Pahor slovaškim pripadnikom oboroženih sil in gasilcem, ki so julija sodelovali pri gašenju največjega požara v Sloveniji in z izjemno požrtvovalnostjo prispevali k uspešni intervenciji, podelil predsedniško zahvalo, so sporočili iz predsednikovega urada.

Vročitvi zahvale sta prisostvovala tudi slovaška predsednica Čaputova in državni sekretar ministrstva za obrambo Rudi Medved, ki spremlja predsednika na tem obisku.

Predsednik se je nato srečal s slovenskimi vojaki, se seznanil z njihovim delom, usposabljanjem in življenjem na misiji ter se jim kot vrhovni poveljnik zahvalil za prispevek k zagotavljanju nacionalne in kolektivne varnosti.

Poudaril je, da je bil vedno zelo ponosen, da je njihov vrhovni poveljnik in da je o njihovi predanosti, pripadnosti in vrhunski usposobljenosti od sogovornikov v tujini vedno slišal samo pohvale.

Major Franc Klemen, ki v okviru bojne skupine poveljuje slovenskemu kontingentu na Slovaškem, je predsednika v imenu slovenskih vojakov na misiji zaprosil, da bi skupaj posadila lipo, ki so jo pripeljali iz Slovenije. Pahor je to z veseljem storil in odslej bo lipa rasla na ozemlju, kjer prebivajo slovenski vojaki v času urjenja na Slovaškem. Ko bodo vojaki misijo zaključili, pa jo bodo prenesli nazaj v Slovenijo.