Predsednik republike je v svojem govoru izpostavil upoštevanje pravic invalidov in nedopustnost diskriminacije.

Kot so zapisali na uradu predsednika republike, je Pahor v svojem govoru dejal, da Slovenija pri upoštevanju mednarodnih zavez glede pravic invalidov sicer ne zaostaja za najrazvitejšimi državami, in opozoril na sprejetje nekaterih pomembnih zakonskih rešitev. Poudaril je zlasti ustavno spremembo pri vpisu slovenskega znakovnega jezika in jezika gluhoslepih v ustavo, ki po njegovem mnenju predstavlja posebnost v pravni teoriji in praksi tako v Evropi kot v svetu.

Pahor je opozoril še na nedopustnost in družbeno nesprejemljivost diskriminacije. "Naša skupnost, naša domovina morata biti vključujoča skupnost za vsakogar. Prav zaradi razlik med nami moramo vzpostaviti pogoje, da smo vsi enakovredni, enakopravni in enako spoštovani. Predvsem pa, da imamo vsi vsaj približno enake možnosti, da uveljavimo naše človeško dostojanstvo in naše talente," je še poudaril Pahor in obenem pozval k odpravljanju nevidnosti oseb s posebnimi potrebami.

Odhajajoči predsednik republike se je za trud zahvalil vsem, ki invalidom pomagajo doma ali v posebnih ustanovah, društvom in združenjem, tistim, k zaposlujejo invalidne osebe, ter zagovorniku načelu enakosti. Poudaril je tudi prizadevanja varuha človekovih pravic, ki s priporočili glede položaja in pravic invalidov opozarja vse državne organe in institucije na napake in težave.

Zbrane sta nagovorili še podpredsednica Sveta za invalide Republike Slovenije Lea Kovač in predsednica Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije Mateja Toman.