Predsednik društva Zedinjena Slovenija je Pahorju ob tem predal zbornik Zdaj gre za Slovenijo!, ki ga je društvo pripravilo ob 30-letnici samostojnosti Slovenije.

Zbornik prikazuje korake na poti do osamosvojitve Slovenije, odmev teh prizadevanj v argentinskem časopisu Svobodna Slovenija ter prispevke in podporo Slovencev v Argentini za osamosvojitev Slovenije. Prinaša tudi razmišljanja o samostojni domovini in objavlja slike in prispevke o praznovanju 30-letnice.

Predsednik republike je v rednih stikih s predstavniki društva od leta 2016, ko je kot prvi predsednik republike uradno obiskal Argentino in slovensko skupnost, živečo v tej državi, so sporočili iz Pahorjevega urada.

Pahor je društvo Zedinjena Slovenija leta 2021 odlikoval za pomembno vlogo pri slovenskem osamosvajanju in mednarodnem priznanju Slovenije ter za 70 let dragocenega ohranjanja slovenstva med Slovenci v Argentini.

Društvo Zedinjena Slovenija iz Buenos Airesa je uradni predstavnik organizirane skupnosti Slovencev v Argentini in predstavlja močan integrativni dejavnik ne le med Slovenci v Argentini, ampak tudi med izseljenci in matično domovino.