V svojem govoru je ob vojni v Ukrajini dejala, da ji je "strah vzbujajoče, kako v mednarodni politiki argument moči porazi moč argumenta", pri tem pa poudarila potrebo po zaščiti ranljivih.

Predsednica je v govoru poudarila, da je novinka v svetu politike. "Kot pravnica in zagovornica človekovih pravic sem vajena moči argumenta. Zame je strah vzbujajoče, kako v mednarodni politiki argument moči porazi moč argumenta," je dejala in ruski napad na Ukrajino opredelila kot grobo kršitev ustanovne listine ZN-a, izziv za demokracijo in vladavino prava.

"Tisti, ki bežijo z območij, opustošenih zaradi vojne in podnebnih sprememb, morajo najti nov dom, kjer bodo lahko dostojno živeli. Tiste, ki so žrtve našega krivičnega ravnanja, skrbi predvsem, kako priti do hrane, vode in strehe nad glavo. Zanje ni nujno najpomembnejši boj za demokracijo, ampak boj za preživetje. Če mi, naše demokracije, ne zadovoljimo njihovih potreb, bo to storil nekdo drug," je dejala.

Pozvala je še k razmisleku o prihodnosti v okviru znanstvenega in tehnološkega napredka. "Bistri moški in ženske svojo srečo iščejo v bogatih delih sveta, čeprav jih ne potrebujemo samo v prestolnicah in svetovnih finančnih središčih. Privabiti jih moramo tudi v manj razvite države in na podeželje, saj je prav tam demokracija najranljivejša," je poudarila.

"Vemo, kako nevarni so lahko za demokracijo vsi spregledani na obrobju, ki jim ne namenjamo pozornosti. To je nevarno celo za države, ki so svetovne sile. Demokracija zahteva vodenje, ki podpira politike za preživetje sedanjosti in pripravljenost na prihodnost, in sicer solidarnost, globalno dostopno financiranje, znanost in tehnologijo ter spoštovanje človekovih pravic," je povedala in sklenila, da "svoboda in demokracija nista brezplačni". "Izvajanje teh politik ni poceni. Vendar je to edini način, da demokracija preživi."

Prvi Bidnov virtualni vrh za demokracijo je potekal decembra 2021, v imenu Slovenije se ga je udeležil takratni predsednik republike Borut Pahor. Letos je na ta mednarodni dogodek vabljenih 121 držav.