Referendumske glasovnice, ki so prispele po pošti iz tujine, sicer ne morejo spremeniti izida referenduma o noveli zakona o vodah, saj je na glasovanju 11. julija vladno novelo zavrnilo 86,69 odstotka volivcev.

Po pošti je v tujini po delnih izidih skupaj glasovalo 2998 volivcev, prav toliko je bilo tudi oddanih glasovnic, med katerimi je bilo neveljavnih 33.

Okrajne volilne komisije (OVK), ki so prejele najmanj deset ovojnic z volilno karto in glasovnico, so izid glasovanja na referendumu po pošti v tujini ugotavljale v ponedeljek.

Volilne komisije volilne enote 4000 Ljubljana Bežigrad in 8000 Ptuj bodo izid glasovanja po pošti iz tujine za tiste OVK, ki niso prejele najmanj deset glasovnic, ugotavljale danes v popoldanskih urah, zato bodo podatki o delnem izidu znova objavljeni v sredo v dopoldanskih urah.

Pri tem DVK opozarja, da v objavljeni delni izid še ni vključen niti izid glasovanja po pošti v tujini iz volilnih komisij volilnih enot 1000 Kranj, 2000 Postojna, 5000 Celje in 6000 Novo mesto, ki so od posameznih OVK prejele manj kot deset ovojnic z volilno karto in glasovnico. Namesto njih bo izid ugotovila DVK skupaj z ugotavljanjem izida glasovanja na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini (DKP), ki so prejela manj kot deset glasovnic.

DVK bo ta izid ugotavljala, ko bo prejela celotno dokumentacijo glede glasovanja na DKP v Argentini, so zapisali.

Po preštetju glasov iz tujine bo ministrstvo za notranje zadeve pripravilo še podatke o številu volivcev, ki so umrli od dneva sestave volilnega imenika do zaključka glasovanja na dan glasovanja, OVK in DVK pa bodo preverile, kdo od umrlih volivcev je na referendumu glasoval.

DVK bo poročilo o izidu glasovanja na referendumu potrjevala predvidoma 7. septembra.

Referendum je potekal na pobudo Gibanja za pitno vodo. Po oceni gibanja bi novela zakona razširila možnost za gradnjo na priobalnih in vodnih zemljiščih, s tem pa poslabšala stanje voda in poplavno varnost.