Rebalans je med drugim potreben zaradi zakona o dodatnih ukrepih za omilitev posledic epidemije covida-19, ki je določil izplačilo solidarnostnega dodatka za upokojence in invalide, je na seji sveta povedal finančni direktor zavoda David Klarič. Poleg tega je DZ januarja sprejel dopolnitev pokojninskega zakona, ki je s 1. januarjem letos določil dodatno uskladitev pokojnin in invalidskih nadomestil.

V razpravi je predstavnico sindikatov Frančiško Ćetković zanimalo, kaj bo z izredno uskladitvijo pokojnin zaradi višjih cen na različnih področjih. Svet je namreč proti koncu septembra pozval vlado, naj se letos v okviru razpoložljivih sredstev odloči za vnovično izredno uskladitev.

Vlada se je medtem v sredo seznanila z informacijo o izhodiščih za pripravo ukrepov za predčasno redno uskladitev pokojnin in z njimi soglašala. Predstavnica vlade v svetu Katja Rihar Bajuk je pojasnila, da so predlogi ukrepov v usklajevanju. Predvidevajo pa, da jih bodo lahko predstavili v začetku prihodnjega tedna.

Članica sveta Anka Tominšek, ki je predstavnica upokojencev, je opomnila, da potencialni upravičenci na izvedenska mnenja pri dodatku za pomoč in postrežbo čakajo predolgo. Na odločitev izvedencev po njenih besedah čakajo celo stari 90 let in več. Zanimalo pa jo je tudi, ali bo zaradi omenjenih ukrepov, po katerih naj bi se pokojnine redno uskladile predčasno, treba pripraviti še en rebalans.

Klarič je glede izvedenskih mnenj pojasnil, da se je delo izvedencev upočasnilo tudi zaradi epidemije covida-19, da pa se razmere že izboljšujejo. Glede vprašanja o rebalansu pa ji je odgovoril generalni direktor zavoda Marijan Papež. Še en rebalans po njegovi oceni "najbrž ne bo potreben". A dokler ukrepi za omenjeno predčasno redno uskladitev ne bodo sprejeti v DZ, tega ni mogoče zagotoviti, je opozoril. Pač pa je lahko zagotovil, da bo svet obravnaval predlog finančnega načrta zavoda za leto 2023 decembra tako kot vsako leto.

Na seji so v nadaljevanju obravnavali predlog pokojninske novele, s katerim bi v SDS-u radi znova uvedli državno pokojnino. Svet je izrazil nasprotovanje predlogu in parcialnim posegom v pokojninski sistem, ki po njegovem svarilu pomenijo rušenje temeljev pokojninskega sistema. Vlado so pozvali k pripravi celovite pokojninske reforme.

Ne nazadnje so potrdili besedilo javnega razpisa za delitev sredstev za rekreativno, športno in kulturno dejavnost upokojencev in invalidov v letu 2022 za objavo v Uradnem listu.