Priznanja so podelili za lansko in letošnje leto, so sporočili z uprave za izvrševanje kazenskih sankcij.

Plaketo ministrstva za izjemno strokovno delo je prejel Božidar Peteh z generalnega urada, znak uprave za izjemne dosežke pa Aleš Kumperger, Andrej Kužnik in Renata Derganc Cizelj.

Pohvalo za dosežke pri sodelovanju na področju izvrševanja kazenskih sankcij so prejeli direktorica Ljudske univerze Celje Ines Stilin, Igor Kolar z ministrstva za pravosodje, vodja oddelka za šolanje službenih psov na policiji Marko Medvešek in Rok Mežnar iz Zdravstvenega doma Novo mesto.

Poleg tega so 32 posameznikom podelili pohvale za vidnejše dosežke in 19 pohvale za uspešno in dolgoletno delo.

Dikaučič je v nagovoru poudaril pomen zaposlenih, brez katerih sistem ne bi mogel delovati. "Zavedam se, da ni lahko. Da se včasih zdi, da nima smisla. Da zahvala ministra ali pohvala mednarodne skupnosti ne odtehtata vloženega truda in napora. A vseeno vztrajate, saj se zavedate, da se bo sistem iz primeža težav izvil le z vašo pomočjo, pri čemer je sredstvo za dosego cilja v rokah politike," je dejal.

Majcen je ob tem poudaril glavni izziv, s katerim se je uprava srečevala v preteklem obdobju, epidemijo covida-19. Ta je posegla v delo z zaporniki in v preostale procese v zaporih. Spomnil je, da so med nagrajenci tudi zdravstveni delavci, katerih delo je bilo ključno za ohranjanje in zaščito zdravja med epidemijo.

Kot je še povedal Majcen, potekata projekta gradnje zapora v Ljubljani in obnove ter dograditve ženskega zapora na Igu, s čimer bodo pripomogli k razvoju sodobnega zaporskega sistema.

Dan uprave za izvrševanje kazenskih sankcij zaznamujemo 9. aprila, na dan, ko so v samostojni Sloveniji začeli uporabljati novi zakon o izvrševanju kazenskih sankcij.