Glavni dosje slovenskega predsedstva je reforma skupne kmetijske politike, nova zakonodaja pa po njegovih besedah utira pot, da bo ta pravičnejša in bolj zelena.

Podgoršek je kot predsedujoči Svetu za kmetijstvo in ribištvo sodeloval na avdiovideokonferenci, kjer so spregovorili o podnebju. Panelna razprava je potekala pod pokroviteljstvom koalicije mladih za podnebje Generation Climate Europe in Mladinskim svetom Slovenije.

Poudaril je, da je bil glavni dosje slovenskega predsedstva reforma skupne kmetijske politike. "Veliko napora je bilo zato vloženega v pripravo in sprejetje zakonodajnih aktov, ki so bili pretekli teden potrjeni na zasedanjih Evropskega parlamenta in Sveta," je izpostavil in dodal, da nova zakonodaja utira pot za pravičnejšo, bolj zeleno in uspešnejšo zasnovano skupno kmetijsko politiko.

Ta po Podgorškovih besedah želi zagotoviti trajnostno prihodnost za evropske kmete in okolje, zagotoviti bolj ciljno usmerjeno podporo manjšim kmetijam in državam članicam omogočiti večjo prožnost pri prilagajanju ukrepov lokalnim razmeram.

"Pri tem bodo imeli pomembno vlogo strateški načrti, ki bodo reformo skupne kmetijske politike prenesli v konkreten sklop dejavnosti in ukrepov, ki bodo med drugim posebno pozornost namenjali varstvu okolja, biotski raznovrstnosti in podnebnim spremembam," so Podgorška na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano povzeli v sporočilu za javnost.

Pomembno vlogo je pripisal tudi mladim. "Močno računamo na mlado generacijo kmetov, da bodo izkoristili okvir skupne kmetijske politike, ki spodbuja in podpira prehod na okoljske in trajnostne kmetijske prakse, ki bodo podpirale biotsko raznovrstnost, blaginjo živali in druge naravovarstvene vidike kmetijske proizvodnje," je poudaril.

Poleg tega bi lahko mlada generacija po njegovem mnenju spodbudila povpraševanje po ekoloških in do živali prijaznih izdelkih. Kot pomembne dosežke na področju kmetijstva je izpostavil tudi sprejetje sklepov sveta glede akcijskega načrta o ekološkem kmetijstvu in organizacijo tedna opraševalcev.

Podgoršek je predstavil tudi dosežke na področju gozdarstva in izpostavil, da je bil cilj slovenskega predsedstva sprejetje sklepov Sveta o strategiji za gozdove, kar so uresničili na novembrskem zasedanju. "Nova strategija poudarja trajnostno in večnamensko gospodarjenje z gozdovi ter poudarja vlogo gozdov in gozdarstva pri ohranjanju biotske raznovrstnosti, zmanjševanju vpliva podnebnih sprememb ter ohranjanju in razvoju podeželja," je pojasnil.

Med drugim je na konferenci izpostavil tudi kmetijsko-okoljske teme, ki čakajo francosko predsedstvo, so zapisali na ministrstvu.