Pogovarjali so se o novem dodatku k pogodbi o upravljanju gozdov v državni lasti, po katerem bo lahko družba Slovenski državni gozdovi (SiDG) gozdove, ki so jih občine opredelile kot kmetijska zemljišča, izkrčila in jim spremenila katastrsko kulturo, so v sporočilu za javnost ponovili na kmetijskem ministrstvu.

Po besedah Jožeta Podgorška se z dodatkom k pogodbi omogoča to, kar že lahko počnejo zasebni lastniki gozdov. "Torej zemljišča, ki so še vedno kmetijska in so zaraščena oziroma je na njih že mladi gozd, lahko na podlagi krčitvenega dovoljenja vrnemo nazaj v kmetijsko rabo. Govorimo o približno 60.000 hektarjih zemljišč na okoli 12 milijonov hektarjev v Sloveniji ne glede na lastništvo," je dejal.

Pri zasebnikih je edini pogoj izdaja krčitvenega dovoljenja, pri državnih pa je prvi pogoj, da imamo zakupnika za taka zemljišča, ki bo potem kmetoval na teh, in krčitveno dovoljenje Zavoda za gozdove Slovenije, so poudarili na ministrstvu.

"Nikakor ne gre za posege v naše stare in bogate gozdove," je tako zatrdil minister in dodal, da je zakon o gozdovih jasen. "V to spremembo smo šli na pobudo nekaterih kmetov in kmetovalcev, da želijo taka zemljišča obdelovati, ter da tudi zaradi zadnjih kriz in vojne v skrbi za prehransko varnost pridobimo kakšen hektar kmetijskih površin," je navedel.

Na ministrstvu so zapisali še, da imamo po Sloveniji tudi kmetijske površine, ki so zaradi opustitve kmetovanja ali košnje postale zaraščene in so zdaj v naravi videti kot gozd. Tem zemljiščem se lahko v primeru interesa kmetov lokalne skupnosti povrne namen za dejansko rabo kmetovanje, so pojasnili.

Dodatek k pogodbi je v javnosti sprožil kar nekaj negodovanja. Proti njemu so se izrekle nevladne organizacije Cipra Slovenija, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije ter Focus in Umanotera, ki se bojijo množičnega poseka gozda in si želijo razrešitve nejasnosti, povezanih s posekom. Kritični so tudi v Levici, kjer svarijo pred ogromno škodo z vidika varovanja narave in spoprijemanja z naraščajočimi temperaturami zaradi podnebnih sprememb.