Rešitve ne prinašajo konceptualnih sprememb, a bodo pripomogle k učinkovitejšemu in varnejšemu delovanju zemljiške knjige, je dejal Zlatko Ratej s pravosodnega ministrstva.

Gre za prvo večjo samostojno novelo zakona v 10 letih. To kaže, da je normativni del zakona o zemljiški knjigi robusten in stabilen, je ocenil Ratej. Kot je pojasnil, so prilagoditve zakona o zemljiški knjigi potrebne zaradi pred kratkim noveliranega stvarnopravnega zakonika, ki je v slovenski pravni red prenesel instrument povezanih nepremičnin. Zakonik začne veljati 1. julija letos, do tedaj pa je treba ustrezno prilagoditi še zakon o zemljiški knjigi.

Rešitve ne prinašajo konceptualnih sprememb, a bodo pripomogle k učinkovitejšemu in varnejšemu delovanju zemljiške knjige. Gre za določbe o digitalizaciji postopka pred finančno upravo. Novela prinaša podlago, da bo notar pogodbo lahko poslal po elektronski poti in tako tudi prevzel potrdilo o plačilu davka. Tako bo po Ratejevih besedah vse potekalo hitreje, strankam pa bosta prihranjena pot in čas.

Novosti v predlogu novele prihajajo iz prakse, je pojasnil Ratej. Med njimi je novo pravilo o izbrisu pravic, ki prenehajo s smrtjo. "Če iz letnice rojstva izhaja, da oseba ne more biti več živa, ne bo več treba iskati potrdila o smrti," je pojasnil državni sekretar. Državni organi bodo lahko neposredno dostopali do teh podatkov v zemljiški knjigi, če jih potrebujejo za izvajanje svojih nalog in pooblastil.

Predlog novele prinaša rešitve za varstvo upnikov, strankam pa varnejše poslovanje z nepremičninami in v prihodnje tudi hitrejše odločanje sodišč, je še naštel.

Predlogu novele na odboru ni nasprotoval noben poslanec. Dušan Verbič (SMC) je poudaril, da so zemljiškoknjižni postopki videti dokaj enostavni, a v resnici ni tako in gre za izredno občutljive zadeve, "še posebej, če se v nekih postopkih naknadno ugotovi, da je prišlo do zlorab". Zato stoji za stališčem koalicije, da so po vsem tem času potrebni popravki.

Boštjan Koražija (Levica) je poudaril pomen preglednosti zemljiške knjige, ne samo zaradi pravnega prometa nepremičnin, ampak tudi zaradi čim boljše preglednosti premoženja državljanov. "Le dobri podatki bodo dobra osnova za prihodnjo obdavčitev nepremičnin, da se bodo pravilno obdavčili tisti, ki imajo največ," je dejal.

Dejan Kaloh (SDS) pa je menil, da je novela potrebna in bo pripomogla k varnejšemu poslovanju zemljiške knjige. "To je ključno. Osrednji cilj je, da bo novela določila pravila za vpis etažne lastnine in povezanih nepremičnin, da se bo sploh lahko omogočilo izvajanje stvarnopravnega zakonika. Kar se mi zdi pomembno, je tudi, da ko prihajajo povratne informacije s terena, jih zakonodajalec umesti v dopolnitve zakona," je še dodal.

Člani odbora so brez glasu proti podprli tako predlog novele kot vsa dopolnila, ki jih je vložila koalicija.